Novosti

04/12/2023

U organizaciji Grada Pule održan stručni skup o prevenciji i liječenju ovisnosti

U sklopu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule u Zajednici Talijana - Circolo u Puli održan je stručni skup u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

U ime Grada Pule prisutne je tom prigodom pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Na skupu su izlagali stručnjaci u području prevencije i liječenja bolesti ovisnosti prof. dr. sc. Zoran Zoričić, psihijatar adiktolog, pročelnik Zavoda za ovisnosti KBC-a Sestre milosrdnice, predsjednik Saveza Klubova liječenih alkoholičara i predsjednik Hrvatskog društva za ovisnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru, zatim dr. sc. Luka Maršić, adiktolog KBC-a Sestre milosrdnice, predsjednik udruge KLOK - Klub ovisnika o kocki te Kristina Pauro, dipl. psiholog - profesor iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i dopredsjednica Društva psihologa Istre.

Profesor Zoran Zoričić u svom se izlaganju osvrnuo na intervencije kod mladih i njihovih roditelja sa zloporabom sredstava ovisnosti. Govorio je o iskustvima u radu s liječenim ovisnicima I članovima njihove obitelji kao i modelima i pristupima u samom liječenju. Također, prezentirao je statistike i podatke o trenutnom stanju u Hrvatskoj i konkretnim problemima s kojima se svakodnevno susreće u radu. Održao je i kratko izlaganje o krizama seksualnosti, odgovornosti i identiteta kod mladih i adolescenata te problemima vršnjačkih skupina.

Doktor znanosti Luka Maršić održao je predavanje o različitim ovisnostima današnjice, mentalnom zdravlju kod djece i mladih te ovisnosti o modernim tehnologijama, koje naziva zaraznim bolestima duše. Naglasio je da živimo u svijetu koji se tehnološki mijenja velikom brzinom. Također, je govorio o manipulacijama, slobodama, pravima i ljudskim žudnjama.

„U postmodernističkom svijetu čovjek postaje otvoren za “umjetne” žudnje , ne selektira bitno od nebitnog, odnosno potrebnog i nužnog od nepotrebnog i isprovociranog. Zapadni čovjek današnjice mobilizirao je svoj instinkt za sitne i male providne zaloge ugode, donoseći sebi i svojima kulturu spavanja, nacizma i nebrige za sutra i druge“, rekao je Maršić.

Kristina Pauro, diplomirana psihologinja iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i dopredsjednica Društva psihologa Istre, održala je predavanje o štetnosti duhana i nikotinskih proizvoda te aktualnim trendovima i utjecaju na mlade. U svom se izlaganju osvrnula na statističke podatke u okruženju, porastu konzumacije duhanskih proizvoda kod djece u rasponu od 11 do 15 godina, zatim utjecaju nikotina na mlade, rizičnim faktorima povezanim s konzumacijom duhanskih proizvoda kod mladih i iskustvima u radu s djecom i mladima.

Odazvao se veliki broj stručnjaka koji svakodnevno rade s djecom i mladima iz pulskih predškolskih i školskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, institucija članica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule, predstavnici probacijskog ureda, centara za socijalnu skrb iz čitave županije te Sigurne kuće Istra.

U ponedjeljak, 11. prosinca s početkom u 13,00 sati u prostoru Coworkinga u Puli održat će se predavanje izvanredne profesorice, doktorice Mirjane Graovac, specijalista psihijatrije, subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije, subspecijalista psihoterapije o ADHD i sličnim poremećajima kod djece za stručne službe odgojno-obrazovnih institucija i institucija koje djeluju u sklopu Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule.

U utorak, 12. prosinca, u popodnevnim satima, u Osnovnoj školi Veruda održat će se radionica komunikacijskih vještina za nastavnike i asistente u nastavi pulskih osnovnih škola s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja.

Nastavak je to aktivnosti koje se organiziraju u sklopu Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule.