Novosti

13/12/2023

Završna konferencija projekta „Grad Pula - tehnička pomoć ITU PT“

Na temu „Prezentacija ITU projekata Urbanog područja Pula u razdoblju 2014. – 2020.“

U četvrtak, 14. prosinca 2023. godine u 9:00 sati u velikoj dvorani poduzetničkog centra Coworking Pula, (Marka Marulića 5) u organizaciji Grada Pula-Pola održat će se završna konferencija projekta „Grad Pula - tehnička pomoć ITU PT“ na temu „Prezentacija ITU projekata Urbanog područja Pula u razdoblju 2014. – 2020.“.

Na konferenciji će uvodna obraćanja imati ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić, gradonačelnik Grada Pula-Pola Filip Zoričić te predstavnik Istarske županije.

Konferencija se održava s ciljem predstavljanja aktivnosti provedbe održivog urbanog razvoja koje se provode u urbanom području Pula u suradnji s ostalim gradovima/općinama iz obuhvata u svrhu korištenja ITU mehanizma. Događaj će biti prilika da se predstave projekti urbanog područja Pula koji su uspješno provedeni ili su pred završetkom provedbe, a financirani su sredstvima ITU mehanizma u razdoblju 2014. – 2020. Također, bit će najavljeni i projekti Urbanog područja Pula koji su predloženi za financiranje iz ITU mehanizma u razdoblju 2021. - 2027.

Konferencija će okupiti predstavnike nadležnih tijela u okviru ITU mehanizma koji u Hrvatskoj ima ključnu ulogu u provedbi održivog urbanog razvoja, predstavnike Partnerskog i Koordinacijskog vijeća urbanog područja Pula, predstavnike jedinica lokalne samouprave s urbanog područja Pula, predstavnike ITU gradova, te korisnike ITU projekata na urbanom području Pula.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja predstavlja mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore iz različitih europskih fondova i operativnih programa za provođenje integriranih aktivnosti te time jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Riječ je o mehanizmu Europske unije koji je s provedbom započeo u razdoblju 2014.-2020. godine, a nastavlja se i kroz novo financijsko razdoblje 2021.-2027.

Potencijal i mogućnosti korištenja ITU mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Barban, Fažana, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, koji su se okupili oko Grada Pule i tako zajedno čine jednu urbanu sredinu.