Novosti

17/11/2023

Mate Balotina književna večer

Tijekom godine različitim programima obilježavaju se život i djelo Mije Mirkovića - Mate Balote, i to u povodu 125. obljetnice njegova rođenja te 60. godišnjice smrti, čemu se priključuje i GKC-Pula. 

Balotinu književnu večerorganizira u utorak, 21. studenoga 2023.u atriju Središnje knjižnice(Kandlerova 39).

Odabrane stihove i prozne ulomke čitat će učenik Rocco Vlačićiz Raklja, polaznici Dramskog i plesnog studija INK - Gradskog kazališta Pula, radijska voditeljica Gordana Trajković, urednica radijske emisije Prostor štiva  Nevena Trgovčić, samostalna umjetnica Sabina Aličić  i voditeljica kazališta INAT Tanja Grgić.

U sklopu programa nastupit će učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Program počinje u 18 sati  i ulaz je slobodan.

Od samog djetinjstva Mijo Mirkovićbio je svestran čovjek. Bio je bio ribar, mornar, fizički radnik, književnik, novinar i doktor ekonomije, rođen u Raklju 28. rujna 1898. Osnovnu školu, koju je osnovao njegov otac, Ante Mirkovic-Gaspić, pohađao je u rodnom Raklju. Gimnaziju je počeo u Pazinu, a završio u Zabrehu u Češkoj. Školovanje je nastavio u Zagrebu, Beogradu, Frankfurtu, Berlinu i Bratislavi. Na fakultetu za ekonomske i društvene nauke u Frankfurtu stekao je doktorat 1923. godine.

Mijo Mirković nije samo govorio u ime mnogih, on je i bio jedan od mnogih Istrana. Bio je čovjek koji je stekao veliko znanje, koji se upornim radom i intelektualnom sposobnošću popeo do najviših položaja u ekonomskoj nauci, ali i onaj koji je svojom vanjštinom i osjećajima ostao cijeloga života fizički radnik.

U svojim djelima pod pseudonimom Mate Balota hvali istarski zavičaj, govori o životu običnih ljudi, svakodnevnici, nostalgiji za djetinjstvom. Daje nam i mnogo uvida u povijesnu baštinu. Većina njegovih pjesama govori o teškom životu ribara i mornara.

Njegova značajna književna djela su pjesnička zbirka Dragi kamenkoju piše na čakavštini, roman Tijesna zemlja, Proza i poezija, drama Smrtni grijeh, putopisni zapisi Na crvenoj istarskoj zemlji, povijesno-autobiografske monografije Stara pazinska gimnazija, Puna je Pula.

Objavio je mnogobrojne sveučilišne udžbenike i ekonomska djela, među kojima i Ekonomsku historiju Jugoslavije. Jedan je od najplodnijih ekonomskih pisaca između dvaju svjetskih ratova i u poraću: Trgovina i unutrašnja trgovinska politika, Spoljna trgovinska politika, Saobraćajna politika, Zanatska politika,Industrijska politika, Održavanje seljačkog posjeda,Razvoj ekonomske misli u XIX. veku, Agrarna politika, Ekonomska struktura Jugoslavije 1918.–1941., Ekonomika agrara FNRJ, Seljaci u kapitalizmu, Uvod u ekonomiku Jugoslavije.