Novosti

15/12/2023

Održane edukativne radionice s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja za učitelje i stručne službe pulskih osnovnih škola

Grad Pula-Pola u sklopu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule u Osnovnoj školi Veruda organizirao je edukativne radionice za učitelje, stručne službe i asistente u nastavi osnovnih škola s područja Pule. Sudionike i predavače obišao je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Radionice pod nazivom „Prezentacijske vještine“ održao je Rade Radolović, dok je Ana Tomić održala radionice „Nenasilne komunikacije“.

"Svoje sam radionice počeo voditi inspiriran upravo sjajnim i dragim učiteljicama, profesorima i profesoricama koje sam u Puli imao kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko školovanje, stoga me sada posebno veseli kada im sa svojim znanjima iz kazališta te tehnikama i alatima mogu pomoći da još lakše i bolje rade svoj prekrasan, ali često i vrlo izazovan posao. Ove radionice do sada je pohađalo oko 160 profesora i profesorice, iskustvo i znanja podijeljeno s njih od pomoći su im privatno, ali mogu ih prenositi i djeci s obzirom na to da su vrlo praktična. Hvala im svima od srca na velikom odazivu i sjajnom radu u njihovim školama", kazao je Rade Radolović.

„Jučerašnje radionice nenasilne komunikacije za mene su velik pomak naprijed kada je riječ o učenju kako se na dijaloški i mirovan način mogu rješavati konflikti među mladima, ali i odraslima. Važno je raditi s djecom na ovoj temi, no kada radimo s profesorima i profesoricama - oni izravno imaju utjecaj na sve razrede gdje predaju i to je prilika da se u praksi sve više ustali ovakav pristup. Sudeći po anketama koje su mi ispunile jučerašnje profesorice, rekla bih da su i više nego zadovoljne i da su imale priliku ponijeti nešto što mogu prakticirati s djecom u svojim razredima jer na radionicama izvodimo i vježbe. Zahvalna sam za svaku priliku rada s mladima ili obrazovnim i stručnim osobljem, jer to je obostran rast“, kazala je Ana Tomić.

Rade Radolović hrvatski je kazališni, televizijski i filmski glumac, ujedno pokretač i organizator edukativnih radionica javnog nastupa u sklopu udruge Pozornica & Govornica. Kroz interaktivne vježbe, razgovor i grupni rad, radionice koje organizira i koordinira imaju cilj pomoći polaznicima unaprjeđenje kvalitete komunikacije te prevladavanje treme od javnog izlaganja i publike. Osim primjene tehnika uz koje polaznici uče kontrolirati glas i poboljšavaju kvalitetu govora, u poučavanju se aktivno služi alatima glumačke profesije. Na taj način polaznicima pomaže u stjecanju vještina fokusiranja i opažanja okolnih faktora ne gubeći samopouzdanje.

Cilj radionica je prevencija međuvršnjačkog nasilja te razvoj komunikacijskih vještina i osnaživanje samopouzdanja kod mladih. Važnu ulogu u tom procesu imaju učitelji, što je zaključeno i na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule u stručnom izlaganju dr. Ivice Šaina, voditelja Odjela za psihijatriju Opće bolnice Pula. Nastavno na smjernice struke, Grad Pula-Pola organizirao je u dva ciklusa radionice za učitelje, nastavnike i profesore te stručne službe i asistente u nastavi u pulskoj Medicinskoj školi i Osnovnoj školi Veruda.