Novosti

16/10/2023

U vrtiću na Velom Vrhu održano svečano obilježavanje Svjetskog dana hrane

Danas, 16. listopada, u Područnom objektu Veli Vrh Dječjeg vrtića Pula održano je svečano obilježavanje Svjetskog dana hrane u organizaciji Grada Pule, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Dječjeg vrtića Pula.

Nutricionistice NZZJZIŽ tijekom jutra su održale dvije radionice s djecom predškolskog uzrasta. Cilj prve radionice pod nazivom “Voda je život, voda je hrana” bio je naglasiti važnost konzumacije vode, a djeca su naučila da i unošenjem voća i povrća opskrbljuju organizam vodom. Na drugoj radionici predškolarci s Velog Vrha su uz pomoć odgajateljica i nutricionistica vrijedno pripremali svoj današnji ručak. Bilo je tu raznih proizvoda od brašna i jabuka; peciva, focaccia, krekera, grisina, pljukanca i štrudla s jabukama.

Po završetku radionica prisutnima su se prigodno obratili zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, ravnateljica Dječjeg vrtića Pula Mariza Kovačević te ravnatelj NZZJZIŽ Aleksandar Stojanović.

„Iznimno smo ponosni što Grad Pula u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Dječjim vrtićem Pula danas obilježava Svjetski dan hrane. Cilj ove inicijative je istaknuti važnost pravilne prehrane već od vrtićke dobi. Kada govorimo o vrtićkoj prehrani, bitno je uzeti u obzir dob djece te uvijek davati prednost sezonskim namirnicama. Željela bih istaknuti vrlo važnu ulogu koju imaju roditelji. Djeca promatraju i oponašaju svoje roditelje i na taj način usvajaju prehrambene navike, zbog čega je važno uključiti roditelje u edukacije o pravilnoj prehrani. Potičem roditelje da uključe svoju djecu u proces planiranja jelovnika, kupovine namirnica i u samo pripremanje obroka. Grad Pula je uključen u više projekata kojima se promovira pravilna prehrana i tjelesna aktivnost te ćemo i dalje nastaviti poticati takve inicijative“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Pula Mariza Kovačević pohvalila je vrijedne predškolarce rekavši:

„Zaista smo imali aktivno jutro. S nama je bila i jedna baka koja je djeci pomagala zamijesiti pljukance koje naši predškolarci sada jedu za ručak. Već više od dvadeset godina surađujemo, neprestano radimo na poboljšanju jelovnika, uvodimo nove stvari, što više potičemo mediteranski način prehrane, i to ne samo kako bi djeca u vrtiću jela što zdravije, već kako bi to prenijela i u svoje obitelji.“

"Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije kao preventivna javnozdravstvena ustanova nastavlja niz aktivnosti usmjerenih prema promociji zdravlja, odnosno zdravih životnih stilova. Povezujući Svjetski dan hrane s ovogodišnjim temom vode kao izvora zdravlja te Dane kruha i Svjetski dan jabuka koji se obilježavaju u listopadu, pripremljen je niz edukativnih radionica za odgojne skupine Dječjeg vrtića Pula. Ovo je još jedna preventivna javnozdravstvena manifestacija u suradnji s Gradom Pula koja uključuje populaciju predškolskog uzrasta koja već ima dugogodišnji kontinuitet i primjer je dobre prakse, kako na području Istre tako i Republike Hrvatske“, zaključio je ravnatelj NZZJZIŽ Aleksandar Stojanović.

Podsjećamo, sutra u 17:30 u velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na adresi Nazorova 23 održat će se predavanje otvoreno za širu javnost pod nazivom Pravilna prehrana djece. Na predavanju će sudjelovati zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, magistra nutricionizma iz NZZJZIŽ Nina Penezić Blažević te ravnateljica DV Pula Mariza Kovačević.