Novosti

16/10/2023

U utorak otvorenje izložbe o Hugu Prattu i Cortu Malteseu u Galeriji C8

Izložba „Hugo Pratt. Naslijeđe, djelo, biografija“ bit će otvorena od 17. listopada do 12. siječnja

Izložba o Hugu Prattu i Cortu Malteseu otvara se u utorak, 17. listopada u 18 sati u Galeriji C8. Organizirana je na inicijativu Generalnog konzulata Italije u Rijeci, Istarske županije i Arheološkog muzeja Istre. Ostavštinu, djelo i biografiju legendarnog autora stripa uredila je Patrizia Zanotti.

Životi i iskustva Huga Pratta i njegovog najpoznatijeg lika Corta Maltesea izvrsno se prožimaju i preklapaju.

Argentinske, irske, etiopske i karipske avanture Corta Maltesea nisu tek mrtvo slovo na papiru, već nas uvode u istinski proživljeni svijet. Osjeća se vrućina pijeska i vlaga velikih šuma, miris udaljenog dima i senzualnost plesačice koja pleše u sjeni palmi južnih mora. Corto Maltese živi svoje avanture, a Pratt je onaj koji je zaista posjetio sva ta čudesna mjesta.

Izložba sintetski prikazuje životne i umjetničke etape Huga Pratta. Izloženi su paneli stripa posvećeni južnoj Americi, Aziji, keltskom svijetu, Etiopiji, Veneciji i Tihom oceanu, a dva su panela s biografijama Pratta i Corta Maltesea. Tekstovi koji se odnose na izloške na talijanskom su i engleskom jeziku.

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije provelo je natječaj “Avantura za Corta”, gdje su učenici talijanskih škola diljem svijeta pozvani napisati kratku priču ili scenarij o Cortu Malteseu. Na ovoj izložbi, među crtežima i akvarelima vezanim uz putovanja Corta Maltesea po svim kontinentima i onima posvećenim nevjerojatnim i romantičnim biografijama dvaju likova, izloženi su i paneli s pobjedničkom pričom natječaja u kojem su sudjelovala djeca iz 11 zemalja

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije odabralo je Huga Pratta i njegov slavni lik Corta Maltesea kako bi predstavljali talijansku kulturu i jezik diljem svijeta.

Izložba će biti otvorena od 17. listopada 2023. do 12. siječnja 2024. godine.