Novosti

13/10/2023

U Puli održani Dani makedonske kulture u Istri i Dan antifašizma Makedonije

U Društvenom centru Rojc u četvrtak, 12. listopada 2023. godine održali su se Dani makedonske kulture u Istri - Dan antifašizma Makedonije u organizaciji Makedonskog kulturnog društva Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“ Pula i Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj.

Danima makedonske kulture u Istri se u ime Grada Pule odazvao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je pozdravio prisutne i čestitao na organizaciji manifestacije.

„Pula je multietnički grad u kojem je suživot izuzetno važan, a jedna od aktivnijih nacionalnih zajednica upravo je makedonska. Ovakvi kulturni događaji koji predstavljaju kulturu, jezik i običaje jednog naroda od izuzetnog su značaja za cijelu zajednicu. Budite ponosni na svoj jezik i svoju kulturu, a mlade učite čuvati jezik, običaje, ali i poštivati drugačije od sebe“, rekao je Cergnul zaželjevši svima ugodnu večer.

Na manifestaciji je sudjelovala i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Fatmire Isaki koja je u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj.

O Danu antifašizma Makedonije govorila je Saška Solomonovska Janevska, a domoljubnu poeziju recitirali su prisutni autori. Promotorica Milena Zlateska održala je promociju romana „Luđakinja“ autorice Gabrijele Davidovske Banić. U glazbenom djelu večeri nastupio je mješoviti zbor i orkestar makedonskog Društva pod vodstvom Zorana Gardaševića.

Održavanje manifestacije omogućeno je zahvaljujući podršci Grada Pule, Istarske županije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.