Novosti

11/10/2023

Svečano otvoren poduzetnički centar COWORKING PULA

U utorak 10. listopada 2023. godine održana je svečanost otvorenja poduzetničkog centra COWORKING PULA, koja je simbolički započela postepenim osvjetljavanjem katova te inovativne fasade novosagrađenog suvremenog zdanja, koje će u budućnosti biti na raspolaganju svima poduzetnicima, slobodnim profesionalcima te svima onima koji mogu doprinijeti razvoju poduzetničke scene u  urbanom području Pula, ali i cjelokupnoj Istarskoj županiji.

Simboličku igru svjetla pokrenuli su putem digitalnog medija dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, odnosno predstavnik nositelja ovog EU projekta vrijednog više od 3,6 milijuna eura, potom dr.sc. Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, partnera na projektu, Boris Miletić, župan Istarske županije, Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te završno Šime Erlić, ministar pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sama se svečanost nakon kratkog obilaska centra nastavila u konferencijskoj dvorani na zadnjem katu nove zgrade gdje su se potonji visoki uzvanici prigodnim govorima obratili skupu od stotinjak sudionika, što i iz javnog, akademskog, razvojnog, što iz sektora poduzetništva.

„Drago mi je što smo kao nova gradska uprava nastavili jedan od projekata koji smo naslijedili i što smo prije godinu i pol dana, zbog porasta troškova, dodatno osigurali 2,1 milijuna kuna, odnosno 280 tisuća eura“, naglasio je gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić. „To je znak da zajedno, bez obzira na politike, možemo itekako dobro surađivati. Želim da zaista svi budemo ponosni, jer ovo je život i naša budućnost. Pred Gradom Pulom je sada novi zadatak, moramo urediti Marulićevu ulicu i razvijati ovaj dio grada“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ujedno je zahvalio arhitektu Brunu Juričiću i „svima koji su dali svoj obol“ Poduzetničkom centru Coworking Pula.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti zahvalio se ponaosob svim suradnicima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ovog projekta, pri čemu je naglasak stavljen na činjenicu da je unatoč izazovima u vidu raznih poskupljenja, gradnja završena u rekordnom roku te će isto tako sve projektne aktivnosti biti dovršene do kraja listopada ove godine, kada projekt i  službeno završava. Posebno je istaknuo suradnju s arhitektom Brunom Juričićem, koji je osmislio idejni projekt te s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Lavčević sa svim pratećim suradnicima, kao i svima ostalima koji su doprinijeli dovršetku izgradnje i opremanja centra te isto tako cjelokupnom timu IDA-e.

„O projektu je rečeno već puno“ – naglasio je  Sabatti, no ponovio je kako će više od stotinjak poduzetnika ovdje na 1.500 m2 naći svoje mjesto za rad i umrežavanje te obrazovne programe, na više razina, te da će ovaj urbani multifunkcionalni prostor postati središte zbivanja za razne poslovne potrebe.

Završno je Sabatti naglasio kako nakon ovog svečanog otvorenja slijedi probni rad centra, te će uskoro na službenoj web stranici centra biti objavljeni svi paketi pogodnosti za buduće korisnike, kao i cjenici te načini prijave za korištenje prostora u centru.

„Coworking Pula će okupljati poduzetnike koji se bave informatičkim tehnologijama i uslugama visoke dodane vrijednosti i koji će biti novi nukleus kreativnih ideja u Puli i Istri. Vjerujem da će Centar biti novi vjetar u jedra startup i poduzetničkoj sceni na ovim prostorima, ali i odličan primjer kako europski fondovi pomažu promijeniti naše gradove, županije i Hrvatsku u cijelosti. Držim da Istarska razvojna agencija i Grad Pula mogu biti ponosni što su kvalitetno iskoristili mogućnosti i sredstva koje su im se nudila kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, što su kreirali sadržaj koji ima ogromnu dodanu vrijednost za Pulu i mjesto koje će, vjerujem, vrlo brzo postati veliko okupljalište poduzetnika i novih ideja. Svakako, jedna jako lijepa priča“, naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić.

Podsjetimo, projekt COWORKING PULA, prepoznat svojevremeno kao strateški projekt Strategije razvoja Urbanog područja Pula, u provedbi je u sklopu ITU mehanizma za UP Pula te se u suradnji Istarske razvojne agencije  - IDA d.o.o.  kao nositelja te Grada Pule kao partnera provodi od studenoga 2020. godine s planom dovršetka i operativne spremnosti za korisnike do kraja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta COWORKING PULA, KK.03.1.2.19.0001 je 3.639.421,43 EUR, pri čemu 2.441.220,67 EUR bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893.069,51 EUR Grad Pula te 305.131,25 EUR Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.