Novosti

06/10/2023

Mlade ambasadorice i predstavnice Lions Cluba na prijemu kod zamjenice gradonačelnika Ivone Močenić

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić primila je u petak, 6. listopada 2023. godine u Komunalnoj palači mlade ambasadorice i predstavnice Lions Cluba Leu Peruško i Natali Brozinu.

U pratnji mladih ambasadorica na prijemu su prisustvovali predsjednica Lions kluba Pula Marija Plesec – Pongrec, voditeljica "Youth Camps & Exchange" Branka Orlić te Alen Peruško, otac učenice Lee Peruško kao predstavnik udomiteljskih obitelji.

Međunarodna udruga Lions klubova svake godine organizira sve popularniji program „Youth Camps & Exchange“, međunarodnu razmjenu mladih volontera u dobi od 16 – 21 godine na kojoj su ove godine prisustvovale Lea i Natali, obje učenice trećeg razreda Gimnazije Pula.

Mlade Lions ambasadorice podijelile su dojmove s razmjena na kojima su sudjelovale. Lea, učenica trećeg razreda jezične Gimnazije Pula provela je tri tjedna u Padovi i istaknula kako se vratila obogaćena brojnim iskustvima i novim prijateljstvima iz cijelog svijeta. Osim Padove, posjetila je i Milano i Veneciju. Natali, učenica trećeg razreda opće Gimnazije Pula bila je u kampu u Litvi i nadodala kako je sretna što je imala priliku upoznati Litvu i steći brojne nove prijatelje s kojima je ostala u kontaktu.

„Iznimno mi je drago što ste danas ovdje i što imam priliku upoznati vas i čuti vaša iskustva iz prve ruke. Raduje me što ste stekle brojna prijateljstva iz cijeloga svijeta koja će vas zasigurno obogatiti. Hvala vam što ste predstavljale naš grad i našu državu. Isto tako, zahvaljujem Lions Club udruzi koja potiče mlade ljude na volonterstvo koje je iznimno važno za našu zajednicu, ono ju obogaćuje, čini boljom, humanijom i plemenitijom. Svaki vaš doprinos zajednici je neprocjenjiv i čini i vas same boljim osobama. Svi mi osjećamo se bolje i ispunjenije kada nekome možemo pomoći“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Voditeljica "Youth Camps & Exchange" Branka Orlić nadodala je kako je ponosna što su Lions ambasadorice ujedno i predstavnice svoga grada i svoje zemlje objasnivši da je boravak u trotjednim ljetnim i zimskim međunarodnim Lions kampovima diljem svijeta potpuno besplatan, dok troškove putovanja pokriva organizacija Lions klubova. Boravak je organiziran po principu da svatko od odabranih uzvraća gostoprimstvo kao obitelj domaćin na tjedan dana nakon čega se odlazi u kamp na dva tjedna.  

Podsjetimo, tijekom 2022. godine Lions Club Pula u suradnji s članovima Art studija Pula i Udrugom SKUC organizirao je prodajnu izložbu unikatnih vaza od terakote pod nazivom „100 za 100“. Donacijskom prodajom 100 vaza za 100 kuna prikupljen je iznos od 10.000 kuna s kojima je osnovan fond „Mate Koceić“ čiji je cilj promoviranje volonterstva kod mladih i financiranje putnih troškova za mlade ambasadore Lions Cluba Pula.

Ovogodišnje obitelji domaćini razmjene u Puli bile su obitelj Belci za dvoje mladih volontera iz Francuske i Austrije te obitelj Peruško za jednu volonterku iz Belgije.

U proteklih 28 godina rada Lions Club Pula organizirao je nekoliko ljetnih Međunarodnih kampova mladih u Hrvatskoj; 2003. u Aquarijumu na Verudeli te 2017. i 2018. u Omladinskom hostelu Pula na Valsalinama.