Novosti

03/10/2023

U Circolu održan završni tematski skup projekta KLIK Pula – InovTour2023

U sklopu provedbe EU projekta KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma, u utorak, 3. listopada 2023. u Zajednici Talijana Pula – Circolo održan je završni tematski skup „InovTour 2023“ – Inovativni trendovi u turizmu i ugostiteljstvu: Razmjena ideja i iskustava za stvaranje održive i personalizirane turističke ponude.

Na skupu se u ime organizatora, Grada Pule, obratila p. o. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov koja je čestitala svim sudionicima projekta.

„Drago mi je da Grad Pula sudjeluje u projektu jer ulažući u budućnost radimo ispravan korak naprijed. Ovim projektom, u koji su uključene velike turističke tvrtke omogućit će se nov, moderan pristup obrazovanju, prakticirati učenje temeljeno na radu i postići neophodnu sinergiju s poslodavcima. Projekt KLIK pravi je primjer uspješnog povezivanja javno-privatnog partnerstva. Usvajanje suvremenih tehnika rada doprinosi povećanju kvalitete rada zaposlenika u turizmu i ugostiteljstvu te doprinosi povećanju kvalitete nastave u školama“, rekla je pročelnica Sokolov.
Grad Pula, kao partner koji je davao dugogodišnju potporu u izradi projekta, provodi aktivnosti vezane uz vidljivost i informiranje, organizira stručne skupove važne za strateško promišljanje razvoja turizma i ugostiteljstva te organizira niz događanja za popularizaciju zanimanja i razvoj inovacija.

U ime Istarske županije prisutnima se obratio župan Boris Miletić koji je istaknuo da je Istra šampion turizma i čini jednu trećinu ukupnog turističkog prometa Republike Hrvatske. Naglasio je da je središtu uspjeha u turizmu čovjek jer bez ljudi nema ni turizma.

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Orhideja Petković rekla je da je kroz projekt uloženo u izgradnju, te usavršavanje nastavnika, učenika i mentora kod poslodavca. Najavila je da će 27. prosinca 2023. biti uspostavljen KLIK - Regionalni centa kompetentnosti te će sljedeće godine zaživjeti.

„Vidimo ga kao centar koji će biti kontinuirani link s gospodarstvom gdje ćemo odgovarati na sve inpute i potrebe koji postoje na tržištu rada i povratno vraćati radnu snagu koja im je potrebna. Bez obzira na važnost turizma, u cijeloj Europi je potreba za radnom snagom i mi u Hrvatskoj dijelimo te probleme. Jako je bitno da obrazujemo naše učenike i da pomognemo i ponudimo cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje svih radnika“, rekla je Petković te istakla da je glavni cilj poboljšanje istarskog i hrvatskog turizma.

Predavači na temu primjene inovativnih situacija u turizmu i ugostiteljstvu bili su Siniša Miljević, voditelj online prodaje i digitalnog marketinga u Unilineu, Loreta Žmak, voditeljica internih razvojnih programa u Valamar Rivieri te voditeljica aktivnosti projekta RCK KLIK Pula, Nataša Žagar Dandolo, voditeljica regrutacije i selekcije u Maistri te Marko Cukon, voditelj digitalnog marketinga i tehnologije u Arena Hospitality Group. Predavači su sudionicima završnog skupa na primjerima iz prakse prikazali inovativne situacije koje su aktualne tijekom zadnje dvije godine u turizmu i ugostiteljstvu.

Nakon predavanja održao se manji sajam na kojem su se predstavile turističke kuće, mali i veliki iznajmljivači, booking tvrtke i agencije, proizvođači software-a za turizam i slični subjekti s interesom predstavljanja i povezivanja na temu inovacija u turizmu i ugostiteljstvu.

Izlagači na sajmu bili su: Istra ecoxperience, Damijanić distillery, Arheološki park Vižula - VR naočale ,Park povijesti Banjole, Podmorska šetnjica JU Kamenjak, Snorkeling - podvodno mapiranje plaža, Wau beach bar za pse Hidrobaza, Nacionalni park Brijuni, BADASS people in Pula – tematska pješačka tura, te Tematska tura žive slike Austro-Ugarske Pule “Mladić koji je želio plesati valcer” koji su svojom izvedbom obogatili završni skup.

Nositelj projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno s dvanaest partnera (Istarska županija, AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile Pula, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Grad Pula, HGK - Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Maistra d.d., Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d.).

Škola kao Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, navedenim projektom koji se bliži svome kraju, a koji je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu 5.931.659,01 eura, u suradnji s partnerima, provela je mnogobrojne aktivnosti u cilju modernizacije obrazovne institucije, obrazovnih metoda i sadržaja u skladu s vremenom; jačanja odgojno - obrazovnih radnika, mentora i promocije strukovnih zanimanja i rada centra KLIK.