Novosti

30/09/2023

Ovogodišnji pulski Dječji tjedan u znaku brige za okoliš

Dječji tjedan započinje u ponedjeljak u 12.30 sati na Forumu prezentacijom društvenog eko rada Zelene stope moga grada

Ovogodišnji Dječji tjedan u znaku je zelene boje s temama koje se odnose na očuvanje i brigu o okolišu te prezentaciju eko projekata nastalih suradnjom Grada Pule, Pula Herculanee i osnovnih škola.

Dječji tjedan će se otvoriti u ponedjeljak u 12.30 sati na Forumu prezentacijom društvenog eko rada Zelene stope moga grada.

Tijekom prethodnih mjeseci, učenici osnovnih eko škola Kaštanjer i Monte Zaro te Osnovne škole Veli Vrh izradili su društveni eko projekt pod vodstvom akademske kiparice i likovne pedagoginje Roberte Weissman Nagy, profesorice likovne umjetnosti u Osnovnoj školi Veli Vrh. Ideja je bila izraditi zajednički rad sa motivima grada i eko tematikom. Rad će biti izložen na Forumu u periodu od 2. do 6. listopada.

Sve osnovne škola uredile su svoje eko kutke u kojima će biti prezentirana izložba učeničkih likovnih i literarnih radova na temu Moja eko škola.

Pula Herculanea osigurala je svim školama ogledne spremnike za miješani i selektivni otpad te spremnike za stare baterije i čepove, kako bi se dodatno stavio naglasak na edukaciju o pravilnom zbrinjavanju otpada, selektiranju i očuvanju okoliša.

Osnovne škola prezentirat će čitav niz eko projekata:

  • U Osnovnoj škola Giuseppina Martinuzzi u ponedjeljak od 8 do 9.30 sati održat će se eko štafeta i sadnja voćki.
  • U utorak u Osnovnoj škola Centar od 8 do 9.30 sati održat će se eko štafeta i uređenje stabala oko škole. Istoga dana u Školi za odgoj i obrazovanje na programu je eko štafeta i sadnja lavande u lončanicama.
  • U srijedu u Osnovnoj škola Veli Vrh predviđeno je održavanje eko štafete i sadnja mediteranskog bilja i voćki od 8 do 9 sati. U Osnovnoj škola Vidikovac na programu je eko štafeta i sadnja gredice samoodrživog bilja.
  • U četvrtak u Osnovnoj škola Veruda u vremenu od 8 do 9 sati održati će se eko štafeta i sadnja mediteranskog bilja, a u 10 sati u Osnovnoj školi Šijana također je na programu eko štafeta i sadnja cvijeća.

U suradnji sa Studiom Suncokret, Grad Pula je pripremio edukativni eko mjuzikl za djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola, naziva Zelena priča, koja će se održati u više termina u Dječjem kreativnom centru u period od 3. do 5. listopada.

Predstava odgovara na pitanja kako zaštititi okoliš, kako odvajati i selektirati otpad, a to su samo neka od pitanja na koja odgovore traže smetlar Medo te mudra Sova, Gica Prljavica, Magarac, Ribica, Vjeverica i Glista koji su i junaci ovog ekološkog lutkarskog mjuzikla koji je ostvaren u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša Republike Hrvatske. Junaci ovog lutkarskog mjuzikla u svojim prirodnim staništima susreću se s raznim vrstama onečišćenja, te dok neki uživaju praviti nered drugi traže rješenja kako okolišu vratiti stari sjaj.

Tijekom predstave djeci se prikazuju osnove razvrstavanja otpada na zabavan i interaktivan način. Uz veliki broj edukacijskih songova možda je najvažnije istaknuti i glavnu misao ovog ekološkog mjuzikla : „O zaštiti okoliša brinemo se od malena.“