Novosti

29/09/2023

Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule

U pulskoj Komunalnoj palači održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule.

Tematsku sjednicu su otvorile zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport, Ivana Sokolov koje su prigodno pozdravile sve sudionike. Sjednici su, uz članove Vijeća za prevenciju kriminaliteta, prisustvovali Varja Bastijančić iz Udruge Institut te direktor trgovačkog društva Pula Herculanea Robert Fuart.

Na dnevnom redu sjednice bile su dvije teme - rezultati projekta zbrinjavanja infektivnog otpada, te tema problematike vršnjačkog nasilja.

Na samome početku sjednice, Varja Batijančić održala je prezentaciju o postignutim rezultatima projekta zbrinjavanja infektivnog otpada koji je nastao suradnjom Grada Pule, trgovačkog društva Pula Herculanea i Udruge Institut, zahvalila Gradu Pula i Pula Herculanei što su prepoznali važnost ove problematike i što kroz otvoreni dijalog i zajedničke aktivnosti kontinuirano čiste mapirane lokacije. Udruga Institut zaposlila je osobu koja svakodnevno izvješćuje o prikupljenim količinama infektivnog otpada i objavljuje lokacije na novootvorenoj facebook stranici.

Direktor trgovačkog društva Pula Herculanea Robert Fuart izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima, te naglasio važnost projekta kojim se kroz konkretne aktivnosti daje direktan ulog u zajednicu i zdravije okruženje. Također, naveo je da se rezultati uspješnih akcija vide u tišini te da će se nastaviti s provođenjem ovog izuzetno korisnog i hvalevrijednog projekta i u narednom razdoblju.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnim temama i događajima na području grada Pule te unaprjeđenju preventivnih mjera i proaktivnog pristupa s ciljem podrške mladim osobama, roditeljima i obrazovnim institucijama u odgoju i razvoju djece i adolescenata.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule, Ivana Sokolov, obavijestila je prisutne o novoformiranom timu čiji su program pod nazivom “Program savjetovanja i podrške u osnovnim školama“ poslali nadležnom Ministarstvu na odobrenje nakon čega će krenuti s radom. Tim ima za cilj pružanje dodatne pomoći u svakodnevnim razvojnim i odgojnim izazovima, a s kojima se susreću djeca i mladi kao i učitelji i roditelji.  

Kristina Knežević Červar, predstavnica Kaznenog odjela Općinskog suda u Puli, istaknula je da je u zajednici porasla osviještenost o nasilju te da svakodnevno raste broj novih predmeta na štetu djece i maloljetnika. Smatra da je potrebno raditi s djecom već od predškolske dobi, kao i da je u praksi čest problem što roditelji ne percipiraju razlika između sukoba i nasilja.

Alma Tomljanović, ravnateljica Osnovne škola Šijana i predstavnica osnovnih škola u Vijeću, naglasila je da osnovne škole u Puli provode kontinuirano čitav niz aktivnosti u suradnji sa stručnim institucijama na što ih obvezuju različiti protokoli i školski preventivni programi. Smatra važnom edukaciju roditelja o pojmovima sukob i nasilje, a naglasila je da je praksa pokazala da je sve manje zainteresiranih roditelja za dolaske na tematske sjednice o problemima vršnjačkog nasilja.

Sjednicu je zaključio dr. Ivica Šain, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula, navodeći da su ključni saveznici u prevenciji vršnjačkog nasilja nastavnici jer provode veliki dio dana s učenicima i poznaju bit problema pojedinaca. Praksa je pokazala da roditelji često nisu spremni na suradnju, a kroz pravovremeni stručni pristup može se djelovati ciljano i konkretno. Kao važne korake u daljnjoj prevenciji navodi uvođenje u kurikulume škola obavezne sastanke s roditeljima i nastavnicima kroz koje će se pratiti djeca i kontinuirano osvješćivati o konkretnoj problematici i mjerama za preventivno djelovanje.