Novosti

19/09/2023

Pulski spasioci na plažama završili s ovogodišnjim radom

Svakodnevno radnim danima, blagdanima, praznicima i vikendom, više od 20 spasioca kroz cijelu sezonu brinulo je o sigurnosti kupača i bržoj reakciji hitne pomoći i drugih žurnih službi. Sve do 15. rujna spasioci su preko 90 dana nadzirali kupališta kroz više tisuća radnih sati na stalnim spasilačkim postajama na Hidrobazi, Stoji, Valkanama i Mornaru, a od ove godine tijekom kolovoza organizirano je dežurstvo i na Fratarskom otoku.

Spasioci su obradili desetine površinskih ozljeda kože i lakših tjelesnih ozljeda. Više puta su pružili prvu pomoć kod uganuća, iščašenja i prijeloma te su imali više uspješnih reanimacija bez i s primjenom automatskog vanjskog defibrilatora do dolaska hitne pomoći.

Susreli su se s nizom ozljeda kod kupača kao posljedicom nepažnje i nepoštivanja upozorenja zbog visokih temperatura ili opasnosti zbog nemirnog mora što jasno ukazuje na važnost i potrebu postojanja Službe spašavanja na kupalištima, daljnjeg razvoja i animiranja ovog poziva kod mladih osoba koji trenutno čine spasioce i pomoćne spasioce.

Ove godine Grad Pula nabavio je još jedan automatski vanjski defibrilator tako da Služba spašavanja na kupalištima sada posjeduje ukupno pet automatskih vanjskih defibrilatora.

Grad Pula, kao turističko odredište u budućnosti razmišlja o profesionalizaciji spasilačke službe i postojanju stalno prisutne baze spasioca koja će se po potrebi povećavati tijekom ljetne sezone.