Novosti

15/09/2023

Damir Hoyka gostovao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Učenicima poručio: „Budite inicijatori pozitivnih promjena!“

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u petak, 15. rujna gostovao je pisac i poznati fotograf Damir Hoyka, koji je učenicima TOŠ-SE Giuseppina Martinuzzi i OŠ Šijana predstavio svoj serijal romana za djecu "Pustolovine Tizi Enili“. Dosad je napisao i objavio tri romana iz serijala: „Eksperiment“ (2021.), „Početak“ (2022.) i „Uspon života“ (2023.), a na pitanje koliko će još nastavaka napisati, Hoyka kroz smijeh odgovara: „Barem 24. To je serijal koji ne završava.“

„Pustolovine Tizi Enili“ edukativni je serijal romana u nastavcima za čitatelje od sedam do osamnaest godina. Pisan je na način da osim mladima bude zanimljiv svima, posebice njihovim obiteljima i edukatorima. Ovi romani kroz napetu zabavno-akcijsku priču puna preokreta potiču čitatelje na razvoj njihovih sposobnosti, upoznaje ih s raznim metodama učenja, pojmovima iz fizike, biologije, geologije i ostalih znanosti te ujedno nudi spontan način stjecanja znanja.

Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim, samo ih trebamo otkriti i razviti. Radnja čitatelje upoznaje sa sistemima koje i sami mogu primijeniti za svoj napredak, čime im sugerira da uz poboljšane edukativne metode mogu realizirati maksimum svojih talenata. Važno je naglasiti da je serijal dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te se već nalazi na popisima lektire.

Pulske osnovce, njihove profesore hrvatskog jezika i školske knjižničare te gosta Damira Hoyku uvodno je pozdravila zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, koja je naglasila da je čitanje i učenje važno, posebno ono neformalno.

U početku sramežljivi petaši i šestaši, no kasnije uz mnogo komentara i postavljenih pitanja, s Hoykom su razgovarali o tome tko je Tizi Enili, zašto je znanje i kritičko razmišljanje važno, zbog čega je potrebno vjerovati u sebe i razvijati vještine u kojima smo dobri, kakvu ulogu u životu imaju matematika, fizika i biologija, što je mnemo tehnika, kako se odlučio na pisanje i brojnim sličnim temama.

Za kraj učenicima je poručio da se nada da će im Tizi Enili biti poticaj da uče i promišljaju o svijetu u kojem žive: „Nemojte samo promatrati i lajkati po društvenim mrežama. Budite inicijatori pozitivnih promjena!“.