Novosti

16/09/2023

Na Konferenciji “Beskućništvo u Republici Hrvatskoj: stanje i perspektive” Pula predstavila inovativan model stanovanja za beskućnike “housing first”

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov u Zagrebu je sudjelovala na Konferenciji “Beskućništvo u Republici Hrvatskoj: stanje i perspektive”. Tom je prigodom pročelnica Sokolov prikazala Pulu kao grad primjer socijalno inovativnih modela zbrinjavanja beskućnika.

U sklopu Konferencije održana je i panel rasprava s temom kako poboljšati položaj beskućnika i ostvariti „novu perspektivu za beskućništvo“ na kojoj su uz pročelnicu Sokolov sudjelovale i pučka pravobraniteljica Tena Šimovocić Einwalter, ravnateljica Zavoda za socijalni rad ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić te Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Razgovaralo se o različitim perspektivama, odnosno pogledima na beskućništvo – od strane građana RH, stručnjaka u različitim sustavima i samih beskućnika te kako sudionici doživljavaju problem beskućništva u Hrvatskoj. Radi li se općenito o zabrinjavajućem problemu koji iz godine u godinu raste te postaje li veći i kompleksniji?

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao model stanovanja za beskućnike “housing first”, odnosno “stanovanje prvo”. Pročelnica Sokolov predstavila je pozitivne strane u ovome modelu socijalnog stanovanja i predložila i ostalim gradovima/lokalnim zajednicama da primijene ovakav model stanovanja koji je prisutan u brojnim zemljama EU te je govorila o tome što je, za početak, potrebno da se ovakav model uvede u zajednicu.

U nastavku Konferencije, predstavnice Prihvatilišta za beskućnike Pula Helena Babić i Jana Milin Herceg, predstavile su detaljnije sam koncept „housing first“ kroz prezentaciju pod nazivom „Imamo li trajno rješenje za osobe u beskućništvu?“