Novosti

07/09/2023

Promjena dijela cjenika usluge javnog prijevoza

Cjenik usluga Pulaprometa će od 15. rujna 2023. godine, odnosno prvi put nakon 2008. godine biti djelomično izmijenjen, a osnovna namjera je ublažavanje negativnog utjecaja povećanja cijene pogonskih goriva, povećanja cijene rada, te visoka stopa inflacije na koje nažalost ni Pulapromet nije ostao imun.

Pulapromet raspolaže s 36 autobusa od kojih je 12 pogonjeno na dizel, a 24 autobusa su pogonjeni na plin. U proteklih dvanaest mjeseci je na tržištu došlo do velikih poremećaja u cijenama dizel goriva, a posebno plina. Kao dokaz tome je cijena plina kojeg Pulapromet nabavlja, a povećana je s 0,74 €/kg, na 1,39 €/kg tj. 88%.

Također, obzirom da na tržištu rada nema raspoloživih KV vozača autobusa, Pulapromet je pokrenuo financiranje školovanja vozača te povećao materijalna prava vozača u cilju osiguranja dovoljnog broja vozača za pružanje usluge prijevoza.

Spomenuta povećanja generiraju značajno povećanje troškova operativnog poslovanja, ali smo mišljenja kako bi povećanje cijene karte u istom omjeru kao što je povećanje troškova izrazito negativno utjecalo broj putnika te je sukladno tome s vlasnicima usuglašeno korigiranje cijena samo pojedinih karata.

Stav Uprave Pulaprometa koji je usuglašen s Gradom Pula-Pola i ostalim suvlasnicima je da javni prijevoz mora biti nositelj mobilnosti i prometa kako zbog smanjenja prometnih gužvi tako i zbog svih drugih benefita koje javni prijevoz pruža.

Slijedom navedenog, povećanje cijena dijela karata koje se predlaže je minimalno i prije svega prilagođeno korisnicima usluge a ostali uvjeti korištenja karata ostaju nepromijenjeni. U nastavku dajemo obrazloženje za svaku pojedinu vrstu karte:

Mijenjaju se cijene za sljedeće vrste karata:

  1. Pojedinačna karta za jednu vožnju kupljena u autobusu
  2. Opća pretplatna mjesečna karta
  3. Opća pretplatna mjesečna karta za supružnike (obiteljska)
  4. Učenička pretplatna mjesečna karta učenika srednjih škola

a. Pojedinačna karta za jednu vožnju kupljena u autobusu

Pojedinačna karta se do kraja lipnja 2023. godine mogla kupiti samo u autobusu, a od srpnja je omogućena kupnja i na kioscima (cca 30 prodajnih mjesta), blagajni Pulaprometa i na webshopu.

Izmjenom cjenika se diferencira cijena za pojedinačnu kartu za jednu vožnju na način da se zadrži sadašnja cijena za kupnju izvan autobusa u iznosu od 1,50 € za jednu zonu, 2,00 € za dvije i 2,70 € za tri zone (kiosci, blagajna Pulaprometa, webshop, uskoro aparati) te istodobno poveća cijena za kupnju u autobusu na 2,00 € za jednu zonu, 2,50 € za dvije i 3,40 € za tri zone

Prednosti:

  • poticanje putnika (kroz cijenu karte) za kupnju karte izvan autobusa
  • smanjenje gužvi pri ulazu u autobus
  • kraće zaustavljanje autobusa na stajalištu za ukrcaj putnika i time brže prometovanje linije
  • smanjenje gužvi u prometu (u situacijama kad nema ugibališta)
  • smanjenje ometanja vozača u njegovom osnovnom poslu- povećanje prihoda
  1. Opća pretplatna mjesečna karta

Opća karta je klasična mjesečna karta tzv. radnička, a njena je posebnost da većina poslodavaca na osnovu tog tipa i cijene karte isplaćuje zaposlenicima naknadu za prijevoz.

Osnovni razlog za povećanje cijene je značajno povećanje troškova pružanja usluga javnog prijevoza prvenstveno zbog povećanja troškova energije (gorivo, prirodni plin, el. energija…) i povećanja cijene rada.

Osim toga smatramo da navedeno povećanje neće financijski negativno utjecati na kupce karata (korisnike) iz razloga što ju uglavnom kupuju zaposleni koji ujedno i dobivaju naknadu za prijevoz koja je upravo jednaka cijeni karte.

Nove cijene za 38,00 € za jednu zonu (prije 30,50 €), 67,00 € za dvije zone (prije 53,10 €) te 92,00 € za tri zone (prije 73,00 €).

  1. Opća pretplatna mjesečna karta za supružnike (obiteljska)

Opća obiteljska karta za supružnike je direktno vezana za Opću pretplatnu mjesečnu kartu pa se, uz povećanje cijene Opće pretplatne mjesečne karte, posljedično povećava cijena i ovog tipa karte iz istih razloga. Omogućena je samo za prvu zonu, a nova cijena je 46,00 €, dok je prijašnja cijena iznosila 38,00 €.

  1. Učenička pretplatna mjesečna karta učenika srednjih škola

Cijena učeničke pretplatne mjesečne karte učenika srednjih škola je jednaka cijeni Opće mjesečne pretplatne karte te se mijenja u istom iznosu no teret povećanja cijene će na sebe preuzeti vlasnici odnosno jedinice lokalne samouprave.

Prema odluci Vlade RH utvrđeno je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja doznačuje županijama, a županije javnim prijevoznicima 75 % cijene karte. Preostalih 25 % ovisno o odluci jedinica lokalne samouprave (JLS) plaćaju korisnici, JLS ili kombinirano.

Navedena odluka Vlade RH vrijedi samo za učenike s prebivalištem izvan grada školovanja (učenici iz JLS Fažana, Vodnjan, Ližnjan i Medulin koji pohađaju školu u Puli) i u naseljima gradova (učenici iz gradskog naselja Štinjan koji pohađaju školu u Puli).

Na području gdje Pulapromet obavlja uslugu, JLS imaju različite odluke o plaćanju preostalih 25 % cijene karte koje će stupanjem novog cjenika biti izmijenjene na način da razliku povećanja cijene za korisnika preuzimaju suvlasnici odnosno JLS.

Naime, suvlasnici (JLS Fažana, Vodnjan, Ližnjan, Medulin, Pula) su prihvatili prijedlog Pulaprometa da se stupanjem novog cjenika na snagu izmjene odluke o plaćanju preostalih 25 % na način da podmire razliku povećanja cijene koju bi inače platili korisnici (učenici) što je primjerice u slučaju Grada Pule 1,88 € po karti.

Isti princip vrijedi i za ostale JLS te na ovaj način cijena za korisnike ostaje ista kao i do sada.

Ovim povećanjem cijena karata učenika srednjih škola i nakon što JLS podmire razliku povećanja cijene koju bi inače platili korisnici (učenici), postići će se pozitivan financijski učinak za Pulapromet te će posljedično pozitivno utjecati na iznos subvencije od strane JLS prema Pulaprometu.