Novosti

14/07/2023

Policijski službenici upozoravaju na opasnosti od ostavljanja djece u vozilima

Policijski službenici distribuiraju letak u turističkim naseljima, kampovima, u domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva

Policijski službenici ovih dana diljem Istre provode preventivne aktivnostima kako bi osvijestili roditelje i sve koji brinu od djeci o opasnostima koje prijete ako se djecu ostavi u vozilima po ovako visokim temperaturama.

Budući da je proteklih godina tijekom ljetnih mjeseci policija evidentirala tragične događaje kada su zbog dehidracije stradala djeca ostavljena sama u automobilima, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Iznimno je važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu:

  • Uvježbavanjem ''prisutnosti'' izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.


Letak je preveden i na tri strana jezika - engleski, talijanski i njemački jezik, a kako bi bio dostupan što većem broju ljudi policijski službenici ga ovih dana distribuiraju u domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva. Budući da na području Istarske županije boravi velik broj turista, letci se uz pomoć stranih policijskih službenika koji sudjeluju u projektu ''Sigurna turistička destinacija''dijele turistima i u kampovima i turističkim naseljima.


Nadamo se kako ćemo na ovaj način spriječiti stradavanje djece od dehidracije u vozilima i povećati njihovu sigurnost!