Novosti

07/06/2023

Bogat program za Bloomsday 2023. od 14. do 16. lipnja

U prostorima Kluba&Knjižare Giardini 2 predstavljen je program ovogodišnjeg Bloomsday-a koji će se održati od 14. do 16. lipnja 2023. godine  u  Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Kinu Valli i na Portarati, u organizaciji Turističke zajednice grada Pule, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Klub&Knjižara Giardini 2, Filozofskog fakulteta, Odsjeka za anglistiku i Kina Valli.

„Posebno mi je drago što program raste iz godine i godine i što se radi u suradnji sa domaćim snagama, ali od ove godine uspostavljena je i suradnja sa muzejom Jamece Joyce u Trstu te smo doveli i jedan njihov performans. Također zanimljivo i novo izdvojila bih program crtanja stripova pod vodstvom Vedrana Štimca - Jamece Joyce kroz oči umjetnika: Vibor Juhas, Mislav Lešić i Vedran Štimac.“ rekla je direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Bloomsday 2023. započet će u srijedu 14. lipnja 2023. poetskim performansom Matka Abramića – Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu, a nastavit će se tijekom sljedeća dva dana.
U četvrtak se obilježavanje Bloomsday-a nastavlja uz potporu Veleposlanstva Republike Irske u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula gdje će biti otvorena izložba „Ireland and the Birth of Europe“.

Potom će u Klubu&Knjižari Giardini 2 biti promocija knjige Il giardino d'acqua/Vodeni vrttalijanskog romanopisca, esejista i profesora književnosti Andree Paganija. Roman Vodeni vrtprikazuje legendarnu večeru u pariškom hotelu Majestic 18. svibnja 1922., kojoj su nazočili Joyce, Proust, Stravinski, Picasso i Djagiljev. Andrea Pagani prati susret dvaju književnih velikana, Jamesa Joycea i Marcela Prousta, njihov prvi i posljednji susret, portretira kompleksne, različite, a ipak nekako bliske osobnosti dvaju velikih pisaca. Ova knjiga je i slika pariškog društva s početka dvadesetog stoljeća ali i hommage 1922., godini „literarne revolucije“,  u kojoj je,  u razmaku od nekoliko mjeseci, objavljen Uliks Jamesa Joycea, Pusta zemlja T.S. Eliota i Jakobova soba Virginie Woolf.

Dan će se zaokružiti zanimljivim performansom pod nazivom Ciclope – Reverie per luceValentina Paglieija koji je ujedno autor adaptacije, izvođač i redatelj 12. poglavlja Joyce-ovog „Uliksa“, lucidnog sna u kojem Joyce propituje o politici i religiji. Na pozornici je, uz Paglieija, i vizualna umjetnica Goga Mason koja ga prati koloritnim projekcijama i vizualima.
Ovaj program nastao je u suradnji s Muzejom Joyce / Svevo iz Trsta i gospodinom Riccardom Cepachom koji je ovim performansom obilježio prošlogodišnji Bloomsday u Trstu.

Petak, na dan Bloomsday-a, u jutarnjim satima čitat će se dijelovi Uliksa na Portarati, odnosno, pored Joyce-ovog kipa.

Umjetnici Vibor Juhas, Mislav Lešić i Vedran Štimac će „Kroz oči umjetnika“ pokazati svoje viđenje Jamesa Joyce-a, Uliksa i Bloomsdaya.

Udruga Birikina lutkarskom predstavom s elementima waldorfske pedagogije Mačak i vrag, a prema slikovnici Jamesa Joyce-a, u Gradskoj knjižnici i čitaonici prilagodit će program i najmlađima.

Popodne slijede predavanja i radionice za odrasle, u 17.30 dr. sc. Nikola Novaković o Joyce-u i dječjoj književnosti. Premda je James Joyce uglavnom poznat po svojim složenim i eksperimentalnim djelima poput Uliksai Finneganova bdjenja, slavni je irski autor napisao i nešto manje poznata djela namijenjena dječjim čitateljima. Ovo će izlaganje predstaviti poveznicu između Jamesa Joycea i dječje književnosti te smjestiti Joyceove pripovijetke za djecu ("Mačak i vrag" i "Mačke Kopenhagena") u kontekst književnih djela za djecu drugih modernističkih književnika (T. S. Eliota i Virginije Woolf).

U 18.30 pod nazivom Odrazi Joyceova zrcalaodržat će seradionica koju će voditi prof. Vladimir Papić te će pokazati kako potaknuti učenike na stvaranje kroz pjesništvo Jamesa Joyca. Namijenjena je učiteljima, profesorima, knjižničarima i studentima.

Kino Valli će, prikladno, u 19.30 sati prikazati film Duhovi otoka – The Banshees of Insiherin. „Duhovi otoka” su, prema kritikama, ponajbolji film iz 2022. i sigurno će krasiti vrhove ovogodišnje “best of” liste.

Završetak ovogodišnjeg Bloomsday-a bit ća na Portarati uz autentičnu irsku glazbu Hrvoja Sudara i Patricka Walkera u 21.30. Repertoar čini brza instrumentalna plesna glazba pjevne ljubavne balade i pjesme iz Irske, Škotske i Engleske.

Program pogledajte u nastavku objave.