Grad Pula i ove godine obilježio Svjetski dan zaštite okoliša

PODIJELI
07 / 06 / 2023

Drugi dio programa večeras u urbanim vrtovima na Gregovici

Grad Pula je u srijedu, 7. lipnja 2023. godine na Trgu Portarata, povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša organizirao radionice i izložbe za djecu predškolske i školske dobi u kojem su sudjelovale OŠ Monte Zaro, OŠ Centar te Dječji vrtić - Scuola dell’infanzia Rin Tin Tin Pula-Pola. Tom prigodom izloženi su dječji crteži, te predstavljen projekt „Navike okreni, promjenu pokreni“. Najmlađima su podijeljene prigodne bojanke, a građanima sadnice mediteranskog bilja.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u srijedu, 7. lipnja Grad Pula organizira i sljedeće aktivnosti:

• Urbani vrtovi na Gregovici, od 19:00 do 20:00 sati, edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela - oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića korisnicima urbanih vrtova te ostalim zainteresiranim građanima uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja.

• Kako bi ozelenili naš grad i sačuvali četrdeset novo posađena stabla, Pula Herculanea će postaviti floraworld vreće za navodnjavanje mladih stabala u cilju očuvanja od suše.

Ujedinjeni narodi ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana zaštite okoliša „Pobijedite zagađenje plastikom“, pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena – zagađenja plastikom.

Plastika ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 % plastike koju koristimo je jednokratno korištena.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do oceana dođe oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u oceanu raspadne, mogu proći i stotine godina.

Svatko od nas može mnogo učiniti da se smanji zagađenje plastikom – i ne samo na Svjetski dan okoliša. UN tako predlaže da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom).