Mješovitom pjevačkom zboru „Cantus PoPuli“ dodijeljena nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja na istarskoj ljestvici

PODIJELI
07 / 06 / 2023

Tijekom proteklog vikenda u Poreču je održan 51. Susret pjevačkih zborova „Naš kanat je lip“ koji za cilj ima očuvanje djela na istarskoj ljestvici i čakavskom dijalektu. Ovogodišnje izdanje ponovo se održalo u tradicionalnom terminu - prvi vikend u lipnju nakon dva pandemijska izdanja, ali u porečkom kazalištu.

Otvaranju susreta prethodio je koncert u Eufrazijani u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, koji se sastojao od sakralnog programa na kojem su nastupali Mješoviti pjevački zbor Muzičke akademije u Puli, Komorni zbor Sveučilišta u Augsburgu, Njemačka i Komorni orkestar Sveučilišta u Augsburgu, Njemačka.

Susret je svečano otvoren u petak, 2. lipnja 2023. godine, kada su kao i u subotu, 3. lipnja 2023. godine, nastupili zborovi iz Hrvatske i šire regije. Tijekom oba dana susreta zborovi su prije početka programa tradicionalno zajedno otpjevali pjesmu „Krasna zemljo“ na stepenicama ispred porečkog kazališta, koja se ponovo otpjevala u kazalištu pri zatvaranju susreta.

Sudionici ovogodišnjeg susreta su sljedeći zborovi i vokalne skupine: Mješoviti pjevački zbor „Joakim Rakovac“ iz Poreča (dirigentica: Đeni Dekleva-Radaković), Vokalna skupina „Lira“ iz Rijeke (voditelj: Frane Frleta), Moški pjevaški zbor „Delfin“ iz Izole u Sloveniji (dirigentica: Maja Cetin), Hrvatsko glazbeno društvo „Zvijezda Danica“ iz Kraljevice (dirigent: Frane Frleta), Ženski pjevački zbor „Lavanda“ iz Novigrada (dirigent: Branislav Ostojić), Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Matko Brajša Rašan“ iz Pule (dirigentica: Antonella Mendiković Đukić), Mješoviti pjevački zbor „Korona“ iz Umaga (dirigent: Branislav Ostojić), Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina (dirigentica: Ines Kovačić Drndić), Mješoviti pjevački zbor „Cantus PoPuli“ iz Pule (dirigentica: Tatjana Merkl) te Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“ iz Buzeta (dirigentica: Ileana Pavletić Perosa). U petak je gostovao i Muški pjevački zbor „Gradski zbor Brodosplit“ iz Splita (dirigent: Vlado Sunko).

Posljednjih se nekoliko godina na smotri dodjeljuju novčane nagrade pjevačkim zborovima i vokalnim skupinama za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja na istarskoj ljestvici. Nagrade dodjeljuje stručno povjerenstvo koje su ove godine sačinjavali profesori i akademski glazbenici Marijo Eterović, Vinka Burić i Neven Radaković. Stručno povjerenstvo ove godine nije dodijelilo nagradu u kategoriji vokalnih skupina, a u kategoriji pjevačkih zborova nagrada je dodijeljena Mješovitom pjevačkom zboru „Cantus PoPuli“ iz Pule za skladbu „Da se ne zatare“ (autori: Alen Vitasović i Robert Pilepić, aranžman: Tatjana Merkl) za koju su također dobili i plaketu Hrvatskog društva skladatelja. Skladba je svoju premijeru imala na Dori 2020. godine u izvedbi Alena Vitasovića i Božidarke Matije Čerine. Uz spomenutu skladbu, navedeni zbor izveo je još dvije skladbe: „Stari malin“ (tekst i aranžman: Tatjana Merkl) i „Istarski ples“ (aranžman: Matko Brajša Rašan, tekst: pučki).

Mješoviti pjevački zbor „Cantus PoPuli“ zahvalio je Alenu Vitasoviću i Robertu Pilepiću na dozvoli da se njihova pjesma „Da se ne zatare“ obradi za zbor.