Novosti

06/06/2023

U Parku grada Graza održana predstava za djecu „Recikloman spašava budućnost“

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i europskog Zelenog tjedna

Grad Pula je u utorak, 6. lipnja 2023. godine povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša i europskog Zelenog tjedna organizirao edukativnu predstavu u Parku grada Graza nazvanu „Recikloman spašava budućnost“ koju je izveo Teatar Naranča. Predstava edukativnog karaktera je uz puno pjesme i humora, djeci približila problematiku otpada, odnosno ponudila im rješenje.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u srijedu, 7. lipnja Grad Pula organizira i sljedeće aktivnosti:

• Trg Portarata, od 9:00 do 10:15 sati, radionice i izložbe za djecu predškolske i školske dobi u kojem će sudjelovati OŠ Monte Zaro, OŠ Centar te Dječji vrtić - Scuola dell’infanzia Rin Tin Tin Pula-Pola. Predviđeno je izlaganje dječjih crteža, predstavljanje projekta „Navike okreni, promjenu pokreni“, te podjela bojanki djeci i sadnica mediteranskog bilja građanima.

• Urbani vrtovi na Gregovici, od 19:00 do 20:00 sati, edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela - oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića korisnicima urbanih vrtova te ostalim zainteresiranim građanima uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja.

• Kako bi ozelenili naš grad i sačuvali četrdeset novo posađena stabla, Pula Herculanea će postaviti floraworld vreće za navodnjavanje mladih stabala u cilju očuvanja od suše.

Ujedinjeni narodi ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana zaštite okoliša „Pobijedite zagađenje plastikom“, pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena – zagađenja plastikom.

Svatko od nas može mnogo učiniti da se smanji zagađenje plastikom – i ne samo na Svjetski dan okoliša. UN tako predlaže da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom).

Grad Pula obilježava i europski Zeleni tjedan koji će se diljem Europe održati između 3. i 11. lipnja 2023. godine. U tom će se razdoblju održati brojne aktivnosti kojima se želi približiti ekološka politika Europske unije. Cilj je ohrabriti pojedince, zajednice i organizacije da poduzmu snažnije djelovanje u budućnosti kako bi zaštitili, sačuvali i obnovili okoliš za sadašnje i buduće generacije, uz stalno promicanje održivog razvoja. Glavna konferencija će se održati u Bruxellesu, od 6. do 7. lipnja, a u skladu s Godinom vještina, partnerski događaji će se 2023. godine fokusirati na teme vještina za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.