Novosti

31/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je predstavnike komornog zbora i orkestra Sveučilišta u Augsburgu

Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić je u pulskoj Komunalnoj palači u srijedu, 31. svibnja 2023. godine primio predstavnike komornog zbora i orkestra Sveučilišta u Augsburgu i dirigenta Akademskog mješovitog zbora Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Domenika Briškog.

„Dobrodošli u Pulu. Čast mi je upoznati vas i ugostiti u Puli. Čestitam vam na odličnom koncertu. Nadam se da ću imati prilike posjetiti Sveučilište u Ausgburgu. Pula ima mnogo identiteta, jedan od njih je kulturni. Pula sada ima tri odlična mjesta za održavanje koncerata Malo rimsko kazalište, koje smo nedavno otvorili, Arenu i Kaštel te ćemo nastojati ponuditi programe visoke kvalitete u sklopu programa Pulskog kulturnog ljeta“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić te nadodao da je Grad Pula otvoren za nastavak suradnje sa Sveučilištem iz Augsburga.

Zbor i orkestar Sveučilišta u Augsburgu održali su 30. svibnja koncert u pulskoj Katedrali uz Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sutra, 1. lipnja održat će koncert u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, a u Puli ostaju do subote.  

Zbor Sveučilišta u Augsburgu ima 150 članova i desetljećima uživa izvrsnu reputaciju u zemlji i inozemstvu. Znak ovog priznanja je i poziv kojeg su dva puta dobili za Međunarodno natjecanje zborova u Spittalu (Koruška) na kojem je zbor sudjelovao kao predstavnik Njemačke. Trenutni ravnatelj ansambla dr. Andreas Becker vodi ansambl od 1999. godine. Repertoar zbora pokriva cijeli spektar zborske glazbe, od gregorijanskog korala preko baroka i romantizma do moderne. Razna putovanja odvela su komorni zbor u Europu (Hrvatska, Austrija, Švicarska), SAD i Južnu Ameriku (Argentina, Čile, Urugvaj).

Komorni orkestar Sveučilišta u Augsburgu osnovao je 2022. njegov sadašnji ravnatelj, dr. Christoph Teichner. Sastoji se od studenata Odsjeka za glazbeno obrazovanje i Visoke glazbene škole Leopold Mozart Sveučilišta u Augsburgu. Uključuje oko 40 glazbenika, dok cijeli orkestar broji  80 članova. Orkestar se prvenstveno bavi interpretacijom glazbe baroka i klasike te blisko surađuje s Komornim zborom Sveučilišta u Augsburgu.