Novosti

25/05/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio kustosicu Kristinu Tamaru Franić Kučiš

Izložba “Tradicionalna ribarska prehrana i vjerovanja južne Istre” posvećena je svim ribarima i njihovim obiteljima

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je u četvrtak, 25. svibnja 2023. godine u Komunalnoj palači kustosicu Kristinu Tamaru Franić Kučiš, povjesničarku umjetnosti i etnologinju koja je postavila izložbu “Tradicionalna ribarska prehrana i vjerovanja južne Istre”, a prema istoj temi napisala je i knjigu.

„Čestitam Vam na velikom uspjehu te inicijativi postavljanja ove iznimne izložbe i pisanja knjige o ribarskim pričama kao Vašem prilogu u očuvanju baštine ovog dijela Istre. Grad Pula prepoznao je vrijednost Vašeg rada, te sam sretan što ste nam došli u posjet kako bi nam predstavili Vaše dokumentiranje i valoriziranje baštine. Ostavili ste dubok trag u povijesnom vrednovanju i nadam se da će i pulska publika moći pogledati vrijednu izložbu, a Grad će Vam biti podrška“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Izložba “Tradicionalna ribarska prehrana i vjerovanja južne Istre”, posvećena je svim ribarima i njihovim obiteljima koji su stoljećima živjeli uz more, od mora i upijali njegovu mudrost, nepredvidivost, snagu i ljepotu. „Ima mnogo načina kako se možete odužiti zajednici u kojoj živite, tradiciji koju poštujete i moru koje ljubite. Jedan od trajnih načina jest istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu svega toga što volite, sjedinjenu u priču o ribarskoj zajednici, o ribarskim jelima i vjerovanjima te o tome napraviti izložbu“, istaknula je kustosica Franić Kučiš.

Kristina Tamara Franić Kučiš rođena je u Zagrebu, gdje je završila školovanje. Magistrirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu. Na istoimenom sveučilištu, magistrirala je marketing na Ekonomskom fakultetu. Radila je kao savjetnik za likovnu kulturu i nove medije u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, zatim kao direktor marketinga u Metro C&C Hrvatska, te kao predavač na Visokoj tehničkoj školi Politehnike u Puli i na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.