Izložba „Plivati kao ti ne može svatko“ u Dnevnom boravku Rojca

PODIJELI
25 / 05 / 2023

U organizaciji udruge Proces u sklopu cjelogodišnjeg programa „Proces 2023“

Udruga Proces nastavlja s aktivnostima u sklopu svojeg cjelogodišnjeg programa „Proces 2023“. U petak 26. svibnja u Dnevni boravak Rojca dolazi interdisciplinarni umjetnik i psiholog Josip Kresović, a predstavlja se izložbom „Plivati kao ti ne može svatko“. Otvorenje će se dogoditi u 20 sati, a na samom otvorenju će se održati i razgovor s umjetnikom. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2023. godine.

„Izložbom „Plivati kao ti ne može svatko“, otkriva se sasvim jasna intencija autora Josipa Kresovića. On teži uspostavljanju dijaloga između gledatelja i prezentiranih radova s ciljem jasnijeg komuniciranja umjetnika. Svojevrsno premošćivanje jaza između domene umjetnosti i psihologije, koje treba uzeti u obzir kao referentnu točku za promišljanje njegovih radova. Psiholog po struci, stvaralačkom procesu pristupa ambivalentno; s jedne strane ga analitička priroda tjera da pažljivo prouči svaki pojedini detalj i razmotri dublja značenja iza pojedinog poteza rukom, odabira boje te opažanja vlastitih akcija i reakcija, dok ga s druge strane ta dihotomija navodi na eksperimentiranje kroz brojne medije i materijale.“ – u predgovoru je istaknula kustosica Marta Radman, magistra povijesti umjetnosti.

Josip Kresović, interdisciplinarni je umjetnik i psiholog, rođen u Zadru 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja. Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa. Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi na području Hrvatske. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Otvorenje izložbe „Plivati kao ti ne može svatko“ je i svojevrsna uvertira u Mjesec ponosa koji udruga Proces u Puli, gotovo već tradicionalno, obilježava kulturno-umjetničkim i zabavnim programima. Uz izložbu Joipa Kresovića koja će biti otvorena u Dnevnom boravku Rojca, u mjesecu lipnju u unutrašnjem dvorištu Rojca će se održati dvodnevno gostovanje queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo. Također, i ove godine će Grad Pula-Pola, na inicijativu udruge Proces, u vrijeme trajanja Mjeseca ponosa na Komunalnoj palači istaknuti zastavu duginih boja.

Autor vizuala je Erik Burić.

Program ‘Proces 2023’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.