Novosti

24/05/2023

U Domu hrvatskih branitelja svečano otvoren 46. Međunarodni susret harmonikaša

U Domu hrvatskih branitelja 23. svibnja 2023. gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić otvorio je 46. Međunarodni susret harmonikaša koji se u Puli održava od 23. do 26. svibnja.

Gradonačelnik je prisutne pozdravio u ime grada Pule i svoje osobno ime, zaželio svima dobrodošlicu u Pulu te lijepe i ugodne dane u Puli.

„Drago mi je da se okupljate, čuvate tradiciju i što ste omogućili da Pula postane svjetska harmonikaška metropola. To zaista treba osvijestiti jer je ovo jedan od top 5 događaja u našem gradu tijekom godine. Na to smo zaista ponosni“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić zaželivši svim natjecateljima uspjeh na natjecanju.

Prisutnima su se obratili i voditelj susreta Igor Krizman, predsjednica prosudbenih komisija Đeni Dekleva Radaković, predsjednik SAKUD-a Vito Paoletić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

Na susrete je ove godine došlo 20 odličnih pedagoga iz 10 europskih zemalja koji će ocjenjivati 185 solista. Natjecatelji, kojih je ove godine oko 400, dolaze iz 19 zemalja (Austrija, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Poljska, Srbija, Češka, Španjolska, Estonija, Danska, Italija, Njemačka, Litva, Finska, Latvija, Litva, Kina,  Sjeverna Makedonija) i natjecat će se u kategorijama baby, A, B, C, D, E i koncertist. Osim solista, natječe se 13 komornih ansambala u A, B, i C  kategoriji i devet orkestara u A, B, C i D kategoriji.

Međunarodni susret harmonikaša jedno je od najvećih harmonikaških natjecanja u Europi i svijetu. Uporište manifestacije je u natjecateljskoj platformi koja omogućava potpunu slobodu i neograničenu širinu u glazbenom istraživanju. Na otvaranju su se prisjetili nekih od značajnih osoba koje su doprinijele u radu i razvoju manifestacije poput Stanka Mihovilića, Slavka Zlatića, Renata Pernića, Milana Mustača, Damira Bužlete, Slavka Magdića, Nevia Prenca, Danora Grgorovića, Đeni Dekleva Radaković, Igora Krizmana i drugih.

Otvaranje je bilo obogaćeno hrvatskom praizvedbom skladbe Histria jednog od najizvođenijih hrvatskih skladatelja, Davora Bobića, koju je na klasičnoj harmonici svirala višestruko nagrađivana solistica Mia Grozdanić te harmonikaškog orkestra Stanko Mihovilić OKUD-a Istra s dirigentom Julianom Grgorovićem.