Novosti

16/05/2023

Urbanom području Pula uručene odluke o financiranju u iznosu od 33 milijuna eura

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je u radu konferencije ,,URBANA AGENDA za RH do 2030." koja je, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održana u utorak, 16. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Tom je prigodom ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić svečano uručio odluke o odabiru financiranja iz ITU mehanizma za 22 grada među kojima i urbanom području Pula u vrijednosti 33 milijuna eura, od čega Puli gotovo 20 milijuna.

Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.

Konferencija ,,URBANA AGENDA za RH do 2030. namijenjena je prije svega predstavnicima gradova i općina koje čine urbana područja i koje su korisnici ITU mehanizma te svima zainteresiranima za izazove urbanog razvoja, kohezijsku politiku i fondove Europske unije.

Cilj je kroz format kratkih prezentacija i diskusija raspraviti problematiku integriranosti programa i projekata iz prijedloga gradova te potaknuti gradove na dodatno unapređenje njihovih ITU planova.

Isto tako, predstavljena je i nova metodologija integracije za ITU projekte te donesen zajednički zaključak o pokretanju inicijative za kontinuirano praćenje urbanog razvoja, izvještavanje o urbanom razvoju i definiranja strateškog okvira urbane politike RH do 2030 - Urbana agenda za RH.

U radu konferencije, uz domaće dionike urbanog razvoja, sudjelovali su i međunarodno priznati stručnjaci za politike urbanog razvoja, Richard Harding, konzultant, voditelj projekata i istraživač u području urbanog razvoja, okoliša i inovacija te Carli Venter, viša stručnjakinja za urbani razvoj u grupi Svjetske banke.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule i čelnica ITU posredničkog tijela Anja Ademi tom je prigodom izlagala na temu: „Kako postići integriranost razvojnog plana – zamka teritorijalnog obuhvata i raspršivanja sredstava?“.

Pulski inovacijski centar - PIC (Valelunga), Društveni centar Rojc, uređenje zelene zone Pragrande, kupališta Stoja, uvođenje Park&Ride susutava, razvoj biciklističke infrastrukture projekti su najvećeg istarskog grada definirani i u Strategiji razvoja urbanog područja Pula (SRUP) koja će služiti za provedbu ITU mehanizma.