Novosti

05/04/2023

Predavanje o vršnjačkom nasilju na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta

U srijedu, 5. travnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači održana je prva sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta u 2023. godini, a članove Vijeća na početku je pozdravila zamjenica predsjednika, ujedno i zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić.

Predavanje o vršnjačkom nasilju tom je prigodom održao psihijatar Ivica Šain, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula, koji je iznio teorijske osnove o vršnjačkom nasilju članovima Vijeća.

Nakon povedene rasprave, zaključeno je kako je za ovu temu potreban multisistemski pristup te se razmatrala potreba da takav pristup uđe i u školski kurikulum. Zaključak je kako u školama već postoje različiti programi koji se provode te koje formiraju same škole u dogovoru sa službama u zajednici.

„Također, potrebno je dodatno educirati osoblje koje se uključuje u rad s djecom te bi bilo dobro da se u čitav proces uključe i sami roditelji kao jedna od najvažnijih karika“, zaključeno je na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov tom je prigodom naglasila kako je Grad u suradnji s Društvom psihologa Istre i Pučkim otvorenim učilištem pokrenuo projekt Podrška mentalnom zdravlju odgojno-obrazovnih djelatnika/cakroz pet psiholoških edukativnih radionica. Naglasila je kako je veliki interes, s obzirom na ograničen broj polaznika te kako upravo to govori o potrebi ovakvih vrsta programa.

Na sjednici je rečeno i kako se projekt Sigurne kuće Istra Nasilje u adolescentskim vezamapokazao vrlo uspješnim.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule radno je tijelo gradonačelnika, osnovano u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta u Gradu Puli, a radi sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini. Osnovni cilj rada je povećanje opće razine stanja sigurnosti u Gradu Puli, uz povećanje osjećaja sigurnosti građana, koje može nastati na osnovu njihovog povjerenja u učinkovitost svih institucija koje se bave zaštitom sigurnosti građana.

Programom je utvrđeno pet sigurnosnih prioriteta na koje se treba usmjeriti preventivno djelovanje Vijeća: zlouporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam.

Vijeće sačinjavaju čelni ljudi institucija u Gradu Puli, kako bi se svaki sigurnosni problem mogao kvalitetnije sagledati, te kako bi se mogle uspješnije provoditi primjerene aktivnosti u njihovom rješavanju.

Vijećem za prevenciju kriminaliteta u Gradu Puli predsjedava gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenicom je imenovana zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, tajnik je Kristian Družeta, viši stručni suradnik 1. za redarstvo, zaštitu i mjesnu samoupravu u Upravnom odjelu za komunalni sustav i upravljanje imovinom, a članovi su Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade, Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula, Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Alma Tomljanović, ravnateljica Osnovne škole Šijana, Sandra Ventola, v.d. voditeljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Pula-Pola, Milena Poturiček, v.d. voditeljica Obiteljskog centra Područne službe Istarske, Ivica Šain, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula, Helena Mitrović, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Ivica Rojnić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula, Tatjana Čemerikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra, Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula i Mirjana Sinčić Kocijančić, predsjednica Općinskog suda u Puli.