Novosti

23/03/2023

U Zajednici tehničke kulture Pula otvoren Znanstveni vrt

U samom centru grada Pule 23. ožujka 2023. godine otvoren je Znanstveni vrt Zajednice tehničke kulture Pula, opremljen interaktivnim postavkama koje prikazuju teme iz STEM područja, a koji je dio Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.

U ime Grada Pule, partnera na projektu, svečanom otvorenju Znanstvenog vrta prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je prisutne pozdravila u ime gradonačelnika Filipa Zoričića.

„Veselim se što ćemo danas svečano otvorili Znanstveni vrt, jedinstven i zanimljiv prostor u centru grada Pule. Znanost i tehnologija temelj su razvoja i napretka suvremenih država. Tehnološki napredak utječe na razvoj novih zanimanja za koja ne postoje adekvatno educirani kadrovi.

Grad Pula podržava projekte u kojima su uključena djeca i mladi i važno nam je djecu i mlade naučiti da kritički promišljaju te da na inovativan i interdisciplinaran način pristupaju rješavanju problema. Vjerujemo da će se zahvaljujući Znanstvenom vrtu povećati interes mladih za bavljenje znanošću u budućnosti.

Povezivanjem civilnog sektora sa znanstvenim i javnim sektorom sa zajedničkim ciljem popularizacije STEM-a stvoreni su dobri preduvjeti da daljnje zajedničke suradnje i nove programe“, rekla je zamjenica gradonačelnik Ivona Močenić.

Tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos izrazio je nadu da će Znanstveni vrt biti doprinos svih nas za neku bolju budućnost i pozitivan odabir naše djece za usmjerenje pri razvoju i odrastanju.

Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan istaknuo je da je otvorenje Znanstvenog vrta lijepa poruka koja pokazuje što to Europski fondovi čine za Hrvatsku i na koji način Fondovi mogu činiti život kvalitetnijim i boljim.

Upraviteljica Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Možé govorila je o projektu i njegovoj važnosti, provedenim aktivnostima, suradnji i umrežavanju partnera. Naglasila da je Znanstveni vrt tek početak te da se planira nastavak suradnje i novi programi za popularizaciju STEM-a.

Prisutnima su se obratilo i župan Istarske županije Boris Miletić koji je čestitao svima koji su sudjelovali u pripremi Znanstvenog vrta, podsjetivši da se još 2015. godine, kada je otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija, počelo razmišljati o budućnosti i kako našoj djeci na jedan kreativniji i zanimljiviji način približili STEM područje.

Mališani pulskog Dječjeg vrtića Maslačak otpjevali su STEM pjesmu te pomogli zamjenici gradonačelnika Ivoni Močenić, istarskom županu Borisu Miletiću i zamjeniku upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luki Bogdanu u sadnji i zalijevanju sadnica jagoda čime je Znanstveni vrt službeno otvoren.

Interaktivna izložba „Znanstvenog vrta“ podijeljena je u četiri glavne cjeline: eksponati Parka znanosti, eksponati „Obnovljivi izvori energije“, Meteorološka stanica i Teleskop.

Uz brojne sadržaje za širu populaciju s ciljem popularizacije STEM područja, Znanstveni vrt će nuditi i brojne interaktivne vođene radionice za djecu i mlade.

Znanstveni je vrt uređen i opremljen u okviru ESF projekta „STEM udruga za popularni STEM“, čiji je ključni cilj unaprjeđenje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Glavni partner je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a ostali partnerisu Grad Pula, Istarska razvojna agencija – IDA, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Odjel za prirodne i zdravstvene znanosti, Udruga matematičara Istre, Udruga Morski obrazovni centar Pula, Udruga robotičara Istre, Zajednica tehničke kulture Pula.

Otvorenju Znanstvenog vrta prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov.