Novosti

16/02/2023

Utrkom djece pulskih osnovnih škola i policijskih službenika obilježen Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači diljem svijeta obilježava se Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici ne bi li podržao svoju bolesnu majku, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.


Budući da ove godine Dan ružičastih majica pada u vrijeme školskih praznika, Policijska uprava istarska i Grad Pula organizirali su danas, 16. veljače 2023. godine prije nego što se djeca upute na praznike, svoju već tradicionalnu utrku ''Trkom protiv nasilja''. U utrci su sudjelovali policijski službenici i učenici petih razreda svih osnovnih škola s pulskog područja, a trčali su u ružičastim majicama, noseći poruke protiv nasilja.

U ime Grada Pule obilježavanju Dana ružičastih majica odazvale su se zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov i pomoćnica pročelnice Elvira Krizmanić Marjanović.

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić pozdravila je prisutne u ime Grada Pule, gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno ime.

„Nakon dvije pandemijske godine drago mi je da ove godine obilježavamo Dan ružičastih majica, i Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koje je nažalost prisutno u našem društvu. Grad Pula podržava dječju participaciju u borbi protiv nasilja među djecom i mladima stoga danas s ovoga mjesta šaljemo poruku u svijet Stop nasilju među djecom i mladima!“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić zaželivši svim sudionicima utrke u kojoj danas nije važno pobijediti već prenijeti poruku Stop nasilju među djecom dobru zabavu.

Prije početka utrke podršku svim sudionicima dao je i načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot.


''Utrku smo organizirali kako bismo upozorili na problem nasilja među mladima i kako bismo vas, ali i sve nas odrasle, podsjetili da uvijek treba reagirati kada primijetimo nasilje jer pomoć treba i dijete koje trpi nasilje i dijete koje koristi nasilje. Želim vam svima puno sreće na današnjoj utrci. Nemojte se opterećivati time hoćete li doći prvi, drugi ili posljednji. Danas ste svi pobjednici jer bitno je sudjelovati i poslati poruku - NE nasilju'', rekao je načelnik Policijske uprave istarske. S njime se složila i zamjenica gradonačelnika Pule koja je također pozvala djecu da svojim osobnim primjerom pokažu da nasilje nije prihvatljiv način ponašanja.


Načelnik Klabot reako je da policija reagira kada se nasilje dogodi, ali ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja te da provodi edukacije za roditelje i djecu.

„Oni smatraju da je nasilje samo ako dođe do fizičkog sukoba, no nasilje je i ruganje, ogovaranje, isključivanje nekog djeteta iz grupe'', rekao je načelnik PU istarske Alen Klabot i istaknuo kako se upravo iz tog razloga razgovara s djecom i educira ih o tome koja ponašanja su prihvatljiva, a koja nisu.

Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko plakata protiv nasilja u sklopu predavanja o vršnjačkom nasilju koje su im u školi održali profesori. Plakati su bili dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program djece iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula''.


U utrci je sudjelovalo oko pet stotina sudionika, a nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, nastavili su se glazbeni nastupi djece uz topli čaj i fritule. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade.