Počinje peto godišnje doba, doba veselja i ludiranja za velike i male

PODIJELI
24 / 01 / 2023

Kad maškare preuzmu ključeve grada, počinje peto godišnje doba, doba veselja i ludiranja za velike i male. I ove će godine ključeve grada Pule preuzeti najmlađe maškarice, a u nikad bogatijem programu, svatko će moći biti baš ono što želi. Uz zabavu, šalu i ples, najmlađe maškare mogu osvojiti i nagrade. Tim povodom 24. siječnja 2023. godine je organizirana tiskovna konferencija u prostoru TZ Pula gdje je direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj predstavila program Pulskog karnevala.

Karnevalski program počinje u subotu, 4. veljače programom namijenjenim upravo najmlađima te se nastavlja u subotu, 11. veljače. Obje će subote u 9.30, 10.00, 10.30, 11.00 i 11.30 sati ispred Arene kretati Veseli karnevalski autobus udruge Birikina s prigodnim programom. Pulapromet partner je u ovom programu i za maškare daje autobus i šofera. Sudionici moraju dan ranije u vremenu od 8.00 do 17.00 sati u TZ-a Pule na Forumu preuzeti karate za veseli autobus.

Za skriveno blago skupljaju se pečati na letku programa. Prvi pečat može se dobiti ispred Arene odakle kreće Veseli karnevalski autobus put Giardina, gdje je predviđen iskrcaj uz doček Čarobnjakove družine koja daje drugi pečat.

Potom kreću put Trga Portarata gdje ih čeka Karnevalsko čarobiranje mađioničara Stefana, uz oslikavanje lica u Rozi make up corneru. Čarobiranja počinju u 10.15, 10.45, 11.15, 11.45 i 12.15 sati i naravno – dobiva se treći pečat!

U pratnji Čarobnjakove družine put se nastavlja od Trga Portarata prema Parku grada Graza gdje mogu prisustvovati nastavi Škole za maškare Teatra Naranča koja počinje u  11.00, 11.30, 12.00, 12.30 i 13.00 sati.

Program Teatra Naranča predstavila je Katja Rabar koja je rekla da je za najmlađe maškare predviđena mala škola glume u sklopu koje će naučiti kako se ponašaju prave princeze kao i super junaci.  Za vrijedne đake u sklopu škole nagrada je –  četvrti pečat.

S tako prikupljenim pečatima cilj je doći do Foruma i otkriti skriveno blago u TZ-u Pula gdje se dobije peti pečat. Za sve one koji prikupe bar četiri pečata slijedi nagrada u TZ Pula, a jedna od nagrada skrivenog blaga bit će besplatne predstave Teatra Naranča u DKC Pula 11. veljače 2023. u 17.00 ili 18.00 sati.  

A da bi se i velike maškare dobro zabavile Karnevalska skupina Veli Vrh – Valmade za sve je pripremila vesele obilaske u subotu, 11. veljače po Valmadama od 10.00 do 11.00 sati i po Velom Vrhu od 11.00 sati. Zabava na koju su svi dobrodošli će potrajati sve do 19.00 sati.

U petak, 17. veljače u Areni će se održati već tradicionalni Dječji karneval za vrtićke i školske skupine s početkom u 10.00 sati u organizaciji Društva Naša djeca Pula kojeg je predstavila Ileana Zahtila Blašković te navela da se Dječji karneval organizira već 23 godine zaredom, izuzev zadnje dvije godine stanke zbog pandemije. Prijave su još uvijek u tijeku za vrtićke i školske skupine. Dosad je prijavljeno 700 djece za koje se priprema poseban program uz animaciju Zemlje zabave. Za sve skupine planirane su krafne, te poklon paketi po svakoj skupini.  

Direktorica TZ Pule predstavila je Dječju maškaranu matineju koja će se održati u tunelu Zerostrasse 18. veljače od 17.30 do 21.00 sat. Dječju zabavu osiguravaju Zemlja zabave i Pula Nightlife u sklopu koje će biti maskirani voditelji i animator, te će se organizirati kreativne, poticajne i djeci zabavne animacijske igre.

Za one velike, zabava pod maskama nastavlja se 18. veljače u Zerostrasse od 23 sata pod nazivom Carnival underground DJ party. U međuvremenu svi se mogu zagrijati na DJ punktovima pod nazivom „Masquerades in the city“ od 19.00 do 02.00 sata na Danteovom trgu, Portarati i Giardinima u suradnji s Pula Nightlifeom i lokalnim ugostiteljima koji će imati posebnu ponudu za posjetitelje.

Veliko finale za kraj, prije početka korizme, bit će u utorak 21. veljače kada će se na Tržnici od 10.00 do 13.00 sati organizirati Pusna marenda s obrtnicima Udruženja obrtnika Pule. Pusnu marendu, koja će se sastojati od kobasica, kiselog kapuza, fritula ili kroštula predstavio je Zlatko Deskar iz Udruženja obrtnika Pula, te najavio da će za dobru kapljicu pobrinuti Vina Benazić iz Pule.

U utorak, 21.veljače krivca za sve nedaće, pusta, točnije pustnicu nazvanu Krizična Recesijanka, spalit će se nakon čitanja šentence u 19.00 sati na Velom Vrhu kod Gardelina.

U ime pokrovitelja manifestacije, Grada Pule, obratila se pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov. Pročelnica je rekla kako joj je drago što će tijekom veljače u Puli biti bogat karnevalski program s fokusom na najmlađe, te ujedno i sadržajem za odrasle maškare. Pozvala je sve građane da sudjeluju u Pulskom karnevalu, da dođu na Tržnicu i pojedu Pusnu marendu koju će spremati ugostitelji, te da na kraju da svi zajedno spalimo pustnicu na Velom Vrhu.

U slučaju loše vremenske prognoze može doći do određenih izmjena u programu.

Više informacija o manifestaciji Pulski karneval može se pronaći na službenim stranicama TZ Pula, www.pulainfo.hr