Atraktivna pulska plaža Hidrobaza ove godine dobiva još jednu zelenu površinu

PODIJELI
13 / 01 / 2023
Hidrobaza

Uređenje parka na Hidrobazi

Nakon što je Grad Pula 2022. završio sa značajnim ulaganjima u atraktivnu pulsku plažu na Hidrobazi, ove godine nastavlja se s uređenjem zahvaljujući nedavno dobivenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad će tim sredstvima Hidrobazu oplemeniti dodatnim zelenilom, odnosno urediti još jednu zelenu površinu.

Naime, nakon uređenja javne plaže ostaje potreba za kvalitetnim krajobraznim uređenjem neuređene zelene površine u sjevernom dijelu koje bi se na taj način povezalo s postojećim sadržajima.

S obzirom na dosadašnja iskustva u korištenju prostora te iskazane potrebe korisnika, nužnom je ocijenjena potreba formiranja nove zelene, parkovne površine na dijelu danas neuređene livade prethodnih godina devastirane parkiranjem, a koja je iskazala svoj potencijal u smislu daljnjeg krajobraznog uređenja.

Osim ovog zahvata na sada neuređenoj livadi, planira se sadnja i na dijelovima uz plavu šetnicu na već uređenom dijelu kupališta. Zahvat, čija se vrijednost procjenjuje na nešto više od 1,2 milijuna kuna (160 tisuća eura), predviđa uređenje preko 5.500,00 četvornih metara površine na kojoj se planira zasaditi 132 stabla, 362 sadnice srednje visokog grmlja, gotovo 1.100 sadnica ukrasnih trava i trajnica te preostali dio urediti kao zatravnjenu površinu.

S konkretnim aktivnostima uređenja zone planira se započeti već tijekom ove godine, a njegovu potpunu realizaciju realno možemo očekivati po provedenim postupcima nabave koji će vjerojatno biti u fazama zbog nadolazeće turističke sezone.

Realizacija ove zelene oaze značajno će doprinijeti kvaliteti prostora i ublažavanju utjecaja klimatskih promjena te upotpuniti i zaokružiti projekt uređenja javne plaže, čija je realizacija započela u okviru Programa „Fond za razvoj turizma 2013. godine“. S obzirom na vrijednost i zahtjevnost projekta, a temeljem provedenih javnih nabava kroz godine, oaza je kontinuirano uređivana i privođena namjeni.

Podsjetimo, jedna od najljepših pulskih plaža Hidrobaza obiluje mnogim sportsko rekreacijskim sadržajima za sve dobne skupine te je dosad dobila prepoznatljive plave staze, stijenu za penjanje, sanitarne čvorove i tuševe, psihološke barijere za zaštitu kupača, skate park, poligon za bicikle, postavljene su  klupe, omogućen je nesmetan pristup plaži i objektima na plaži svim korisnicima, posebice osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a postavljena je i javna rasvjeta u LED tehnologiji. Posjetitelji imaju prilike koristiti i besplatnu Wi-Fi internetsku mrežu, a dio plaže, prema lučici Štinjan, je „Pet frendly“ plaža koja je dodatno označena od strane Turističke zajednice Grada Pule.

Hidrobaza se započela uređivati 2016. godine, te je u nju dosad uloženo 17.537.906,00 kuna (2.327.680,14 eura).