Novosti

22/12/2022

Video nadzorom na Narodnom trgu do veće protočnosti prometa

S ciljem povećanja sigurnosti u prometu, omogućavanja bolje dostupnosti parking mjesta za dostavu i servis, pristupačnosti parkirnih mjesta za osobe sa invaliditetom, bolje protočnosti javnog gradskog prijevoza, povećanja sigurnosti pješaka u prometu, smanjenja ugrožavanja sigurnosti cestovnog prometa i prevencije prometnih prekršaja na Narodnom trgu kod pulske tržnice postavljen je tehnički sustav video nadzora.

Nakon što je u proteklom razdoblju provedena analiza prometa u mirovanju na prostoru Narodnog trga i okolnih ulica, Grad Pula pokrenuo je projekt uvođenja tehničkog sustava video nadzora prometa u mirovanju te je ishodovao prethodnu suglasnost Policijske uprave istarske za postavljanje tehničkog sustava video nadzora.

Sukladno prometnom elaboratu uvedena je nova prometna signalizacija i postavljena je kamera koja nadzore prostor Narodnog trga, križanja s Dalmatinovom ulicom, Smareglinu ulicu te križanje kod Trga Prvog svibnja.

Naime, u proteklom periodu uočen je niz prekršaja iz područja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a nakon testnog razdoblja svaki evidentirani prekršaj sankcionirat će se. Stoga, pozivamo sve sudionike u prometu da u potpunosti poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se odnose na parkiranje i zaustavljanje vozila, kao i gradske odluke koje uređuju promet na području grada.

Poštovanjem prometnih propisa omogućit će se bolja protočnost prometa i veća sigurnost svih sudionika u prometu.

Podsjetimo, jedinice lokalne samouprave uređuju i nadziru promet u mirovanju sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Službene osobe Grada ovlaštene su povoditi nadzor nad prometom u mirovanju kao i druge poslove iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a za što su prošle potrebnu edukaciju i osposobljavanje.

U narednom razdoblju ovakva rješenja uvest će se i na drugim lokacijama na području Grada Pule na kojima se ukazala potreba za povećanjem sigurnosti prometa.