Novosti

05/12/2022

Posljednjeg dana Sajma knjige uručena čitateljska nagrada Ivani Vareško i proglašeni finalisti književne nagrade Fric

Posljednjeg dana 28. Sa(n)jam knjige u Istri u nedjelju, 4. prosinca, proglašeni su finalisti Književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./22. te je tradicionalno, deseti put zaredom, dodijeljena Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki. Nagrada je ove godine pripala pulskoj fotografkinji i snimateljici Ivani Vareško, a uručila ju je  direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

U finale književne nagrade Fric, za koju je ove godine konkuriralo 59 naslova, a čiji će pobjednik u siječnju odnijeti prestižnu nagradu od 75 tisuća kuna, idu romani „U kasno ljeto“ Magdalene Blažević (Fraktura), „Yesterday“ Namika Kabila (Buybook), „Niotkuda s ljubavlju“ Đorđe Matića (Ljevak), „Stjenice“ Martine Vidaić (Ljevak) te zbirke priča „Izvještaj o generaciji“ Dalibora Šimprage (Durieux) i „Trojica za Kartal“ Miljenka Jergovića (Bodoni). U ovu konkurenciju ulaze pisci iz čitave regije, s uvjetom da je prvo izdanje djela objavljeno u Hrvatskoj, da knjiga još nije prevedena te da je fikcijske prirode i u prozi, što mogućnost prijavljivanja otvara i autorima koji izdaju zbirke priča.

Analizom prodaje objavljene su i najprodavanije knjige na Sajmu. Ove godine to su „Blank“ Feđe Štukana (Buybook), „Kod Kože 1 – 4“ Borisa Dežulovića (Art Rabic – Atelje Figure) i „Godine“ nobelovke Annie Ernaux (Ocean More), časopis „Jurina i Franina“ za 2023. godinu (5 do 12) te „Rat je i ništa se ne događa“ (Bodoni) Semezdina Mehmedinovića, bosanskohercegovačkog pisca koji je ove godine prvi put gostovao na pulskom Sajmu.