Zvučna srijeda na Sajmu u znaku velikih ženskih spisateljica i talijanskog kolektiva „Tre allegri ragazzi morti“

PODIJELI
30 / 11 / 2022

Veći dio Sajma proteći će u znaku žena: osim jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti.

 

Kapka Kassabova, koja je na 28. Sajmu knjige u Istri trebala nastupiti u ponedjeljak, ipak će se pulskoj publici predstaviti danas, čime je srijeda na Sajmu dodatno dobila na zvučnosti. Sa spisateljicom bugarskih korijena će Aljoša Pužar najprije razgovarati na Doručku s autorom, da bi o svom nagrađivanom romanu „Granica“ (OceanMore) zajedno s Ivanom Peruško govorila u 17 sati.

Slijedi renomirana talijanska književnica Marta Barone, koja će u 18 sati predstaviti svoj roman „Potopljeni grad“ (Sandorf), dok će u 19 sati na scenu stupiti poznata avangardna pjesnikinja, glumica i performerica provokativnog umjetničkog djelovanja Katalin Ladik te zajedno sa Zoranom Sentom i Ivanom Peruško prezentirati svoju zbirku poezije „Raspjevane žeravice: Izabrane pjesme 1962.-1982.“ (DAF).

Za kraj večeri u Crvenom salonu posjetitelje očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti koji će pred publikom izvesti „Koncert za crtanje“ u čast jednoj od centralnih figura ovogodišnjeg Sajma, talijanskog redatelja i pjesnika Pier Paola Pasolinija.

Zvučna srijeda na Sajmu krenut će već od jutra s programom za najmlađe, kada će nakladu Planetopija predstaviti Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“. Slijedi već tradicionalni program „Hop lektira“ u kojem će se predstaviti ilustrator Mislav Lešić. U podne slijedi zanimljivo predavanje za mlađe generacije u kojemu će renomirana rusistica Ivana Peruško i filozof Predrag Finci predstaviti kultni roman Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“.

Ovogodišnji Sajam trajat će sve do nedjelje, 4. prosinca od 9 do 21 sat u Domu hrvatskih branitelja, a okupio je rekordnih 280 izdavača i ukupno 25 tisuća izloženih knjiga. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima od 20 do 70 posto.