Novosti

24/11/2022

Najavljene aktivnosti projekta “Pulski vrtići za sretnije odrastanje”

U pulskoj Komunalnoj palači 24. studenoga 2022. godine  održana je početna konferencija projekta “Pulski vrtići za sretnije odrastanje”. Nositelj projekta je Grad Pula u partnerstvu s institucijama predškolskog obrazovanja kojima je osnivač, odnosno dječjim vrtićima Mali svijet, Pula i Rin-Tin-Tin.

Konferenciji su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, ravnateljica DV Mali svijet Tamara Pranjić, ravnateljica DV-SI Rin-Tin-Tin Serena Sirotić, te ravnateljica DV Pula Mariza Kovačević.

Pročelnica Ivana Sokolov predstavila je osnovne informacije o projektu; vrijednost, razdoblje provedbe, aktivnosti i ciljeve te očekivane rezultate.

Cilj projekta jest unaprjeđenje usluga kroz produljenje radnog vremena vrtića sa svrhom omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, prošireni i obogaćeni sadržaji odgojno - obrazovnog rada u produljenom radnom vremenu predškolskih ustanova te širenje mreže osposobljenih djelatnika za kvalitetan rad s djecom predškolskog uzrasta.

Provedbom projekta partnerske institucije pružaju uslugu produljenog radnog vremena vrtića te razvijaju i uvode nove programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u produljenom radnom vremenu vrtića, a sve kako bi se djeci osigurale jednake mogućnosti neovisno o socioekonomskom statusu obitelji, te ravnomjernija dostupnost i veća obuhvaćenost djece.

Rezultati projekta doprinose usklađivanju poslovnog i obiteljskog života tako da se radno vrijeme dječjih vrtića prilagođava radnom vremenu roditelja.

Predstavnice partnerskih institucija predstavile su tijek provedbe projektnih aktivnosti, broj djece, ali i roditelja uključenih u provedbu produljenog radnog vremena vrtića. U sklopu projektnih aktivnosti, dvije partnerske institucije DV Mali svijet i DV - SI Rin-Tin-Tin razvijaju posebne programe u svojim predškolskim ustanovama koji će proširiti i obogatiti sadržaj odgojno-obrazovnog rada u produljenom radnom vremenu.

Ravnateljica DV Mali svijet predstavila je tijek razvoja programa „Vrtić u prirodi“ koji će se, nakon odobrenja MZO-a, provoditi u produljenom radnom vremenu vrtića. Uz program u razvoju predstavljeni su i tekući programi; odnosno nastavak odgojno-obrazovnog rada kroz produljeno radno vrijeme te rad s potencijalnom darovitom djecom naziva „Baltazarova igraonica“. Navedeni program za cilj ima osigurati darovitoj djeci igru i učenje u obogaćenim i proširenim odgojno-obrazovnim programima u kojima se potiče njihov cjelokupni razvoj i zadovoljavaju njihove posebne odgojno-obrazovne potrebe.

Ravnateljica DV -SI  Rin-Tin-Tin predstavila je tijek razvoja kraćeg glazbenog programa koji će krenuti provoditi po primitku odobrenja MZO-a te programe u provedbi - program ranog učenja talijanskog jezika i kreativno-likovne radionice.

Ravnateljica DV Pula predstavila je program Montessori radionice kojim pružaju jedinstven pristup djetetu i njegovim potrebama, a s ciljem jačanja samopouzdanja, razvijanja poštovanja, ljubavi i pozitivne suradnje s drugom djecom kao osnove za buduće demokratsko djelovanje.

Uz navedeno, osoblje svih partnerskih institucija u projektu educirat će se s ciljem povećanja kvalitete i kreativnosti odgojno obrazovnog rada te zdrave prehrane.

Projekt se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda, a ukupne je vrijednosti 2.895.841,80kn. Razdoblje trajanja projekta je od 1. srpnja 2021. do 1. prosinca 2023. godine.