Novosti

18/10/2022

Prijem za nastavnike iz Sombora i Osnovne škole Stoja

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, u utorak, 18. listopada 2022. godine u pulskoj Komunalnoj palači, ugostili su nastavnike Osnovne škole Dositej Obradović iz Sombora i pulske Osnovne škole Stoja, partnere na projektu Erasmus +  pod nazivom “Nauči me - naučit ću te” (“Teach me - I will teach you”).

„Vrlo su važne ovakve suradnje tijekom kojih razmjenjujete primjere dobre prakse i u konačnici organizirat ćete nastavu na moderan način. Danas je znanje temelj razvoja, a naše države i dalje nedovoljno ulažu u razvoj znanja. Naša dužnost kao učitelja, nastavnika, profesora je da odgajamo dobre, poštene, vrijedne i obrazovane ljude koji neće imati predrasude i da prihvaćamo svakog čovjeka i uvažavamo različitost. Mlade danas treba odgajati da ulažu u znanje jer ono odgaja društvo“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Osnovna škola “Dositej Obradović” iz Sombora nositelj projekta “Nauči me - naučit ću te”, čija je realizacija započela krajem kolovoza 2022.  godine i provodi se do druge polovice kolovoza 2023. godine, a škola domaćin individualne mobilnosti učitelja je OŠ “Stoja” iz Pule s ciljem usavršavanja i nadopune postojećeg kurikuluma nastavnih i izvannastavnih aktivnosti te usavršavanja kompetencija učitelja predmetne i razredne nastave u okviru nastavnog procesa kao i učenja znanosti, tehnologije i matematike.

Učitelji dviju škola predstavljaju okruženje i školu iz koje dolaze, razmjenjuju godišnje izvedbene kurikulume, uspoređuju i analiziraju ciljeve, ishode i standarde učenja dviju država, razgovaraju o kriterijima ocjenjivanja, načinima, mogućnostima i metodama ocjenjivanja, pedagoškoj evidenciji učitelja, praćenju napredovanja učenika kao i individualizaciji i načinima prilagođavanja sadržaja učenicima s teškoćama u razvoju.

Gosti iz Sombora  u Puli borave do subote, 22. listopada te će se do tada upoznati i s prirodnom i kulturnom baštinom grada koje će im, kroz izlete u  slobodno vrijeme, organizirati učitelji i ravnatelj OŠ Stoja Zoran Bjelopetrović uz podršku Grada Pule.