Međunarodni dan starijih osoba u Čitaonici

PODIJELI
29 / 09 / 2022

U Čitaonici kluba umirovljenika Pula u petak, 30. rujna 2022. prigodnim programom Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježit će Međunarodni dan starijih osoba.

Program počinje u 11 sati, a ovogodišnji gosti su učenici Osnovne škole Centar koji su pripremili kratki zabavni program. Suorganizator događaja je Istarska stranka umirovljenika - Partito istriano dei pensionati.

Programom u povodu Međunarodnog dana umirovljenika, nakon pauze, nastavljaju se kulturni i edukativni programi u Čitaonici. U Mjesecu hrvatske knjige bit će održane radionice digitalne pismenosti, a tijekom jeseni i zime planirana su predavanja koja se odnose zdravu prehranu, ekologiju, energetsku učinkovitost i zdravlje, kao i izložbe te književna druženja. Nastavljaju se i redovni programi i aktivnosti pa će tako svakodnevno (ukoliko se ne održava drugi program) od 10.30 do 14 sati članovi mogu igrati šah, dok je u studenom predviđen nastavak radionica učenja engleskog jezika za osobe s predznanjem, koje će voditi profesorica Violeta Juvan.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada. Proglasila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1990. da bi se naglasilo da su starije osobe važni članovi svakog društva, ukazalo na važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi njihovim potrebama i sposobnostima te s ciljem jačanja podrške i pomoći osobama starije dobi. Prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2019. godine, u svijetu je živjelo 703 milijuna osoba u dobi 65 i više godina. Daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi na dvije milijarde do 2050. godine.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula poziva sve umirovljenike, članove Čitaonice i one koji će to tek postati, da im se pridruže i u dobrom društvu obilježe svoj dan.