Polaganjem vijenaca i svečanom akademijom obilježen Dan policije

PODIJELI
28 / 09 / 2022

U povodu obilježavanja Dana policije 28. rujna 2022. godine položili su se vijenci kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te u parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Uz obitelji poginulih, počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te policijskim službenicima koji su stradali prilikom obavljanja svojih policijskih zadaća odali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa suradnicima, istarski župan Boris Miletić, ispred Grada Pule zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te predstavnici hrvatske vojske, mornarice i udruga iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, policijski kapelan Ilija Jakovljević se kroz molitvu prisjetio palih heroja, a potom su im okupljeni odali počast i minutom šutnje.

Misno slavlje održalo se u crkvi Svetog Pavla na Vidikovcu, a predvodio ga je župnik Milan Mužina, nakon čega je u Istarskoj županiji održan prijem za predstavnike policijske uprave.

Završna aktivnost održana je u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, kojoj su prisustvovali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave te predstavnici institucija i udruga, s kojima policijska uprava već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti.

Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prisutnima se obratio načelnik policijske uprave Alen Klabot koji je istaknuo kako se prvi Dan policije slavio prije točno 30 godina, u danima nastajanja naše slobodne i neovisne države Hrvatske.

''Jedna smo od rijetkih policija koja se može pohvaliti da je dala toliki doprinos u stvaranju svoje države. A naši policajci dali su najvrijednije što su mogli – svoj život. Žrtva naših kolega nikada neće biti zaboravljena i uvijek ćemo je se prisjećati s ponosom i poštovanjem. Prisjećat ćemo se njihove hrabrosti i prenosit ćemo glas o tome našim mladim generacijama, našim mladim policajkama i policajcima kako bi oni mogli dostojno nositi odoru koja je izborena krvlju'', rekao je Klabot i istaknuo kako se kroz godine hrvatska policija razvila u modernu policiju koja se spremna nositi sa svim izazovima današnjice.

Iza policijskih službenika je izazovna godina, no unatoč tome, polučili su zavidne rezultate rada pa je tako smanjen broja kaznenih djela, pogotovo imovinski delikti koji najviše utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti građana. Načelnik policijske uprave najavio je intenzivan rad na otkrivanju koruptivnih kaznenih djela te razbijanju zločinačkih skupina koje se bave krijumčarenjem ljudi, preprodajom droge i drugim oblicima organiziranog kriminaliteta, kao i rad na povećanju sigurnosti na istarskim prometnicama te zaštiti državne granice. Za kraj je čestitao svim djelatnicima policijske uprave, ali i umirovljenim djelatnicima Dan policije.

''Još jednom vam zahvaljujem na vašem trudu, profesionalnosti i prednosti. Želim vam puno sreće i uspjeha u vašem daljnjem radu, razumijevanja vaših ukućana i podrške građana. Pritom neka vas čuva i štiti naš nebeski zaštitnik Sv. Mihovil. Sretan vam Dan policije!'', rekao je Klabot.

Svečanu akademiju uljepšala je svojim glazbenim izvedbama klapa Valdibora, a djelatnici istarske policije nastavit će obilježavanje Dana policije i sutra, kada će položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega.