Novosti

16/09/2022

ITU konferencija u Rijeci i posjet Interpretacijskom centru DUBoak u Malinskoj

U radu Konferencije „Projekti ITU mehanizma za poduzetnike, djecu i mlade u Urbanoj aglomeraciji Rijeka“ sudjelovale su i predstavnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule.

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) tom su prigodom predstavili prioritete i novitete Integriranog teritorijalnog programa (ITP). Područje provedbe ITU mehanizma proširit će se na 22 ITU grada, što će sada zauzeti 34,5 posto teritorija Republike Hrvatske, koje čini ukupno 192 grada i općina. Iz Istre se još priključuje i Pazin kao sjedište županije s pripadajućim općinama.

Predstavljeni su ITP prioriteti ulaganja za novo programsko razdoblje ITU mehanizma:

1. Industrijska tranzicija hrvatskih regija,

2. Jačanje zelenog, čistog i pametnog održivog gradskog prometa u okviru integriranog teritorijalnog ulaganja u gradovima i

3. Razvoj urbanih područja kao pokretača regionalnog rasta i razvoja njihovih funkcionalnih područja te razvoj održivih zelenih otoka.

Također, sudionici konferencije dobili su uvid u čitav niz projekata financiranih sredstvima Europskih fondova kroz ITU mehanizam na području aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2014.-2020.

Organiziran je i sastanak ITU gradova od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) na kojem je dan poseban osvrt na status projekata u provedbi te stanje iskorištenosti bespovratnih sredstava.

Predstavnice Grada Pule posjetile su i Interpretacijski centar maritimne baštine Duboak u Malinskoj, kao primjer odličnog spoja arhitekture u prostoru, dobre ideje poslovanja, održivog turizma i povezanosti s lokalnim stanovništvom. DUboak izvrsno dočarava maritimnu baštinu, kulturu plovidbe, ljepotu krajolika, moderne tehnologije, ali i neizostavni doživljaj ispričane priče koju znaju samo stanovnici toga kraja.