Obilježena 31. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

PODIJELI
03 / 08 / 2022
Obljetnica BAK

Prošla je 31 godina od kada su se istarski specijalci prvi puta postrojili u Valbandonu i krenuli u obranu slobode i neovisnosti Hrvatske. Obilježavanju, održanom u utorak, 2. kolovoza 2022. godine, odazvao se i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

''Dragi dragovoljci i veterani, koji ste časno nosili ovu oznaku specijalne policije cijeli Domovinski rat na svim bojištima, ponosno odrađujući poziv domovine, dali ste ogroman doprinos. Upisali ste ime specijalne policije u noviju hrvatsku povijest jer Domovinski rat je najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom temelju gradimo perspektivu za budućnost našega naroda'', rekao je jučer u Valbandonu potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilikom obilježavanja 31. godišnjice osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske BAK Istra.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ratnih zbivanja, BAK-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno.

''Nismo se junačili riječima, već djelima na prvim borbenim položajima, odnosno tamo gdje je trebalo. Svoje borbene zadaće obavljali smo časno i profesionalno. Bili smo dobri vojnici i danas svi radimo i trudimo se biti dobri ljudi u svojim profesionalnim i privatnim životima'', rekao je predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković, naglašavajući kako je pripadnike jedinice krasila i još uvijek krasi skromnost, požrtvovnost i poštenje.

Svoju potporu istarskim specijalcima dao je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot koji je istaknuo bitnu ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu te je zahvalio BAK-ovima na njihovom doprinosu slobodi i neovisnosti Hrvatske, ističući pritom žrtvu koju su podnijele obitelji stradalih policijskih službenika i branitelja. Isto tako zahvalio je i udrugama specijalaca koje su svojim dolaskom uveličale proslavu 31. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra.

Obilježavanje je započelo svetom misom, koju su ispred crkve bl. Miroslava Bulešića predvodili policijski kapelan Policijske uprave istarske Ilija Jakovljević i policijski kapelan Policijske uprave zagrebačke Marin Drago Kozić, nakon čega je kod spomen obilježja BAK-ova, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu.

Svečanu proslavu 31. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra svojim glazbenim nastupom uveličala je policijska klapa ''Sveti Mihovil''.