Novosti

02/08/2022

Otvorenje izložbe Milana Marina u Gradskoj galeriji Pula

U četvrtak, 4. kolovoza 2022. godine u 20,00 sati otvara se  izložba Imaginarni krajolici / Ptice Milana Marina u Gradskoj galeriji Pula.

Eugen Borkovsky za Milana Marina kaže da je izniman i plodan autor koji se predstavlja novom kolekcijom radova. Umjetnik projekt uvjetno dijeli na dva dijela, dvije teme: Imaginarni krajolici i Ptice, no cijeli bi se projekt mogao nazvati Vizualizirana stanja. Ovaj je naslov već korišten za njegove radove, a vrijeme pokazuje da je to realna impresija koja emanira većina Milanovih radova. Osim dojma, razlozi su spontanost izvedbe, neuobičajena tehnologija i neformalan pristup vizualizacijama bilo koje vrste. Umjetnik i sam kaže kako osim potrebe za oblikovanjem, nema drugih uvriježenih načina realizacije. Obradu površina platna Marin ne započinje premisom nekog motiva, oblika ili inspiracijom, on jednostavno kreće u komunikaciju s materijalom bez opterećenja primisli o podražavanju oblika.Ovom izložbom, imaginarnim teritorijima i ptičjim letom, nudi se ideja slobode, zamisao neograničenog kretanja, svojevrsne bezbrižnosti, spontanosti trenut(a)ka. Umjetnik to postiže atmosferama koje, unatoč gruboj tehnologiji, asociraju prostor.

Milan Marin diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, te magistrirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama  u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini itd. Za svoj rad dobio je  više od pedeset međunarodnih nagrada i priznanja.

Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama (zbirka grada Grožnjana, fundus galerije Fontikus, fundus Obalne galerije Piran, fundus galerije Milotić Pula, zbirka grada Umaga, Vodnjana, Talijanske unije Pula, Buja, Sečovlja, Kastva  Rijeka, Novigrada (Istra), Novi Grad (BiH), Bosanska Gradiška (BiH). Dvije skulpture mu se nalaze na javnim površinama grada Umaga.

Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, te živi i radi u Umagu.