Novosti

24/05/2022

Grad Pula, ACI d.d. i Lučka uprava Pula zajedno kreću u obnovu pulske rive

U utorak, 24. svibnja potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Pule, Adriatic Croatia International Cluba d.d. i Lučke uprave Pula. Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, članovi Uprave ACI d.d. Ivan Herak i Josip Ostrogović te ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

„Ovo je pravi početak povratka Pule moru. Suradnjom i zajedničkim ulaganjima stvaramo ljepši i bolji prostor kojim će Pula postati još prepoznatljiviji mediteranski grad. Korak po korak bliže moru i pogledom na more Pula postaje prava ljepotica“, naglasio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Grad Pula iskazao je interes i pokrenuo inicijativu uređenja i oplemenjivanja pulske rive, što obuhvaća područje od ulaza u brodogradilište do Riječkog gata. U navedenom području nalaze se i dijelovi pomorskog dobra pod koncesijom ACI d.d. i upravljanjem Lučke uprave Pula, zbog kojih su obje strane izrazile želju za sudjelovanjem u aktivnostima i investicijama vezanim za obnovu navedenog područja, a u okviru svojih ovlasti.

„Čast nam je i dužnost sudjelovati u projektu kojim se želi uljepšati i oživjeti lučki dio Grada Pule koji će obogatiti svakodnevni život, ali i turističku ponudu ovog grada. Projektom uređenja i oplemenjivanja rive, Grad Pula pokazuje da se ne oslanja samo na svoje spomenike i kulturne vrijednosti, koji su svakako zaštitni znak Pule, već prepoznaje potrebe svojih građana i njihovih gostiju te prati turističke trendove", pojasnio je motivaciju sudjelovanja u ovom projektu Ivan Herak, član Uprave ACI d.d.

ACI marina Pula smještena je u samom srcu povijesne pulske luke, na korak od Arene, a ujedno je i jedina marina na Mediteranu koja pruža jedinstven pogled na rimski amfiteatar.

Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. smatra kako je upravo ova vodeća nautička kompanija u Hrvatskoj jedan od ključnih turističkih ambasadora.

"ACI marine često su prva lokacija koju vide nautičari koji posjećuju Hrvatsku. Uređenjem lučkog dijela Grad Pula želi oplemeniti svoju obalu, a ACI im u tome ima obvezu i želju pomoći kao odgovoran partner. Pozdravljam ovaj projekt kojim ćemo brigu za pomorsko dobro dovesti na novi nivo te pokazati kako društvena odgovornost leži na svim akterima nautičkog turizma. Pružanjem dodatne vrijednosti građanima Pule, ali i strancima koji je posjećuju, otvaraju se nove mogućnosti kada je u pitanju hrvatski turizam, a to je svako cilj kojeg ACI kao kompanija podržava", rekao je Ostrogović.

Odgovornim ponašanjem i poštivanjem pravila i standarda zelenog poslovanja, ACI marine održavaju visoke standarde u skladu s međunarodnom regulativom u segmentu zaštite okoliša i održivog razvoja. Projekt uređenja pulske rive doprinijet će ugodnijem gradskom životu, ali i potaknuti održivi razvoj turističke ponude Istre.

Pridružujući se inicijativi Grada Pule za sanaciju, uređenje i oplemenjivanje starog dijela pulske rive, od ulaza u brodogradilište do Riječkog gata, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnosrekao je kako je Lučka uprava već poduzela prve konkretne aktivnosti koje su neophodne za realizaciju ovog projekta. Izrađen je geodetski situacijski nacrt područja te snimka oštećenja obalne konstrukcije po zonama, što je neophodno za izradu idejnog projekta.

„Pozdravljamo inicijativu Grada Pule i veselimo se što zajedničkim snagama možemo dati svoj doprinos u razvoju ovog područja. Zajedno s razvojnim projektima Lučke uprave Pula u novom dijelu pulske rive, od servisnog platoa do Mandrača, to čini značajan doprinos strateškom cilju Grada Pule i Istarske županije, a to je povratak Pule moru, što Pula kao mediteranski grad svakako i zaslužuje“, zaključio je Brnos.

Potpisom Memoranduma o razumijevanju, sve tri strane službeno su formalizirale  namjere i želju da Pula što je prije moguće dobije rivu kakvu zaslužuje.