Novosti

11/04/2022

Održana druga sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Pula

U prostorijama Komunalne palače u Puli, danas je održana druga sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Pula kojom je predsjedavao gradonačelnik Pule Filip Zoričić, a koja je okupila gradonačelnike i načelnike jedinica lokalne samouprave urbanog područja Pula, odnosno predstavnike Grada Vodnjana, Općina Fažane, Ližnjana, Medulina, Marčane i Svetvinčente. Sjednici je prisustvovala i Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, ujedno i predsjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Pula.

Sve prisutne uvodno je pozdravio gradonačelnik Pule koji je naglasio važnost današnje sjednice iz razloga što je definiranje liste strateških projekata, koji se planiraju realizirati putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u novom programskom razdoblju, 2021. – 2027. godina, jedna od najvažnijih aktivnosti u procesu izrade Strategije razvoja urbanog područja Pula. Nadodao je kako su svi predloženi strateški projekti razvojni te pojedini, sadržajno povezuju općine i gradove s urbanog područja.

Na današnjoj sjednici bilo je govora i o statusu i dosadašnjim aktivnostima vezanim uz izradu nove Strategije razvoja urbanog područja za 2021. – 2027. godinu koja predstavlja temelj za provedbu ITU mehanizma. Nakon izrade i ažuriranja strateškog okvira te usvajanja konačne liste identificiranih strateških projekata koji se naslanjaju na četiri glavna strateška cilja, sukladno procedurama opisanim u smjernicama, bit će potrebno usvojiti Akcijski plan i Komunikacijsku strategiju, te po okončanju javnog savjetovanja i samu Strategiju razvoja, pojasnili su iz Urbanex-a, tvrtke izrađivača SRUP-a za razdoblje 2021.-2027..

Nastavno na izrečeno dane su smjernice potrebne za dovršetak procesa identifikacije strateških projekata koji su prije svega od posebnog interesa i važnosti za svaku pojedinu jedinicu lokalne samouprave, ali i za cijelo urbano područje. Tako je u prezentaciji voditelj Odsjeka za ITU mehanizam Damir Prhat stavio naglasak na kriterije o kojima je posebno potrebno voditi računa poput kriterija spremnosti samih projekata, riješenih imovinsko-pravnih odnosa kao i procijenjene vrijednosti projekata te dinamiku utroška sredstava kroz cijelo provedbeno razdoblje, a sve kako bi se na konačnoj listi strateških projekata našli oni najspremniji.