Povodom Međunarodnog dana multiplog mijeloma pulski rotor svijetlit će u bordo boji

PODIJELI
30 / 03 / 2022

Posljednjeg četvrtka u ožujku svake se godine obilježava međunarodni dan multiplog mijeloma, opake bolesti običnih simptoma od koje u Hrvatskoj gotovo svakoga dana oboli nova osoba.

Upravo s ciljem dizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze, gradovi diljem Hrvatske 31. ožujka zasjat će u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv ove neobične bolesti „običnih“ simptoma. Tako će se i Grad Pula osvjetljavanjem svojeg najvećeg rotora pridružiti ovoj akciji obilježavanja Međunarodnog dana multiplog mijeloma.

Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma, te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja – od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca. S ovom teškom i neizlječivom bolesti,  koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi. Mnogi liječnici obiteljske medicine nikada se nisu susreli ili se vrlo rijetko susretnu s dijagnozom mijeloma. Tim je povodom udruga MijelomCRO, u suradnji s hematolozima i liječnicima obiteljske medicine, izradila RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, svojevrsne smjernice koje služe kao pomoć u dijagnozi s naglaskom na 4 ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti. Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.