Održan radni sastanak na temu gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji

PODIJELI
14 / 03 / 2022
Circolo - radni sastanak

Na nedavno održanom sastanku osnivača trgovačkog društva Kaštijun Grada Pule i Istarske županije dogovoreno je formiranje zajedničkog radnog tima, koji će se baviti vlasničkim restrukturiranjem Kaštijuna d.o.o. i njegovim radom. Također, na posljednjoj sjednici Radne grupe za koordinaciju rada ŽCGO Kaštijun dogovoreno je sazivanje sastanaka predstavnika Županije, istarskih gradova te direktora davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Istarske županije. Na današnjem radnom sastanku na temu sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji, održanom u Zajednici Talijana – Circolo, sudjelovali su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule Anja Ademi, istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, direktor ŽCGO Kaštijun Fabio Giacometti, predsjednica Nadzornog odbora ŽCGO Kaštijun Koviljka Aškić, te direktori gradskih komunalnih poduzeća.

Župan Miletić uvodno je naglasio da se do sada više puta razgovaralo o problematici zbrinjavanja komunalnog otpada, prekomjernim količinama koje tijekom ljeta stižu na Kaštijun te se ne uspijevaju obraditi, kao i samome sastavu komunalnog otpada, odnosno prevelikog udjela biorazgradivog otpada. Također, ono o čemu se već govorilo i što je najavljivano je pitanje vlasničkog restrukturiranja trgovačkog društva Kaštijun d.o.o., a ovisno o udjelu otplate samog kredita, svaka jedinica lokalne samouprave stekla bi i udio u vlasništvu.

Svi prisutni složni su kako je sustavno gospodarenje otpadom u Istarskoj županiji pitanje od zajedničkog interesa te kako se sinergijom treba pronaći optimalno i dugoročno rješenje, na dobrobit svih uključenih dionika. Dogovoreno je i kako će se zajednički pristupiti izradi plana razvoja sustava gospodarenja otpadom na području Istarske županije i to multisektorski, te u suradnji svih dionika, odnosno Županije, gradova i općina, davatelja javne usluge i drugih koji sudjeluju u tom sustavu.