Konferencija o budućnosti Europe sutra na Sveučilištu Jurja Dobrile

PODIJELI
20 / 01 / 2022
Ilustracija

Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europske unije – aspekti sigurnosti i obrane

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Pule i pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile u petak, 21. siječnja 2022. godine, s početkom u 11 sati na Sveučilištu će se održati konferencija o budućnosti Europe - Globalna i regionalna uloga Europske unije  – aspekti sigurnosti i obrane.

„EU u svijetu“ jedna je od devet širokih tema o kojima će se raspravljati u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog lidera. Panel rasprava s građanima koja je sastavni dio sutrašnjeg događaja bit će prilika za informiranje, uključivanje u raspravu i razmjenu ideja o politikama i aktivnostima EU, kako u našem susjedstvu, tako i na globalnoj razini. Poseban fokus nosit će dvije teme:  Važnost jačanja europskog sigurnosnog i obrambenog okvira za geopolitički snažniju Europu, te Kako sigurnosni izazovi u našem neposrednom susjedstvu utječu na budućnost Unije.

Događaju će domaćini biti ministri vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Grčke, Sveučilište Jurja Dobrile, Grad Pula, uz video-poruku potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju, gđe Dubravke Šuice.

Uz ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Gordana Grlić Radmana na panel raspravi sudjelovat će Nj.E. Nikos Dendias, ministar vanjskih poslova Helenske Republike i dr.sc. Ivona Peternel, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju. Panel raspravu moderirat će veleposlanik Gordan Markotić.

U ime Grada Pule pozdravno će se sudionicima obratiti zamjenica pulskog gradonačelnika dr.sc. Ivona Močenić, dr.med., a tematski dio konferencije popratit će i predsjednica Gradskog vijeća Dušicu Radojčić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov te gradonačelnikov savjetnik za urbanu sigurnost Kristijan Družeta.

Nakon panel rasprave, uslijedit će razgovor s publikom koja će sudjelovati i online – studentima, predstavnicima udruga mladih, civilnog društva i ostalih zainteresiranih za ove teme.

Konferenciju je moguće pratiti preko Youtube kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova (youtube.com/c/MVEPRH).

Po završetku konferencije u 12.30 sati predviđene su zajedničke izjave za medije.