Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod - edukacija turističkih vodiča u sklopu projekta

PODIJELI
01 / 12 / 2021

U sklopu aktivnosti projekta Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod, održana je edukacija turističkih vodiča na pulskom Kaštelu. S početkom u 16 sati, okupljeni turistički vodiči prvo su, s predstavnicima nositelja projekta, prošli rutu od Dvojnih vrata do Kaštela. Navedena je ruta upravo jedna od noviteta koju je Pula dobila tijekom ljetni mjeseci ove sezone.

Turistička zajednica grada Pule redovito podržava Društvo vodiča i njihove edukacije te informira širu javnost od događanjima iz njihovog područja djelovanja. Informiranje turističkih vodiča izuzetno je važno radi bolje komunikacije i njih samih prema turistima koji u novije doba uvijek od destinacije traže nešto više. Upravo je projekt - Pulski fortifikacijski sustav - objedinio neke zaboravljene ili uspavane kutke Pule te postavio bazu za stvaranje novog kulturno turističkog proizvoda. Ovaj je proizvod već u samom startu premašio očekivane brojke posjeta te su svi uključeni partneri vrlo zadovoljni i s tom motivacijom nastavljaju dalje u ostvarivanju zacrtanih ciljeva projekta. Edukacija javnosti je također dio projektnih aktivnosti koje doprinose predstavljanju kulturnih i turističkih potencijala Pule.

Cilj edukacije bio je upoznati direktne promotore turizma s novim turističkim proizvodom Posjetiteljskim centrom „Fort Center Pula”, kako bi tu informaciju na pravi način prenijeli posjetiteljima Pule. O projektu su na edukaciji govorile Katarina Pocedić i Katarina Marić, više kustosice Povijesnog i pomorskog muzeja Istre-Museo storico e navale dell'Istria, Pula-Pola.

Tijekom predavanja vodiči su se upoznali sa sustavom Kaštel – Mezzanin – Zerostrasse i projektom Fort Center Pula kao novim posjetiteljskim centrom unutar Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Novi kulturno-turistički projekt liftom povezuje užu jezgru grada, sustav podzemnih tunela s prostorom Kaštela te suvremenim muzejskim tehnikama prezentira bogato nasljeđe grada kako bi posjetitelji različitih skupina dobili dojam o širini, izvrsnosti, komplesnoj gradnji i sofisticiranoj organizaciji cijelog fortifikacijskog sustava Pule.

Na edukaciji je najavljena i sljedeća aktivnost. Naime, u sklopu projekta bit će uskoro predstavljena izložba o pulskim utvrdama i ostalim obrambenim građevinama, koje su se nalazile na površini od oko 700 km2. Centar je zamišljen kao prostor koji bi zajednici i posjetiteljima približio baštinu koja je većim dijelom teško pristupačna ili dijelom čak i nedostupna.

Podsjetimo, svi podaci o projektu dostupni su na slijedećoj poveznici:

https://www.pula.hr/hr/vodici/medunarodna-suradnja/o-odsjeku/novosti/detail/20547/projekt-pulski-fortifikacijski-sustav-kao-novi-kulturno-turisticki-proizvod/