Novosti

11/11/2021

Održan Okrugli stol u sklopu 9. Brazilskih dana u Puli

U prostoru Europskog centra za mir (ECPD) danas je u sklopu 9. Brazilskih dana u Puli održan okrugli stol o mogućnostima zbližavanja Brazila i Hrvatske. Uz prisustvo veleposlanika Brazila u Zagrebu Maura Luiz Iecker Vieira i savjetnika Neila Benevidesa, u ime Grada Pule sudjelovao je gradonačelnik Filip Zoričić, predstavnica Matice iseljenika Hrvatske Barbara Buršić, dok su iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula prisustvovale ravnateljica Nela Načinović i koordinatorica za programe i projekte Iva Lanča Joldić. Iz Zagreba se live streamom uključio Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

Suradnja među gradovima i zemljama moguće je ostvariva u najrazličitijim aspektima s ciljem obogaćivanja prijateljskih odnosa, iskustva, znanja, pozitivne prakse i identiteta čulo se, između ostalog, na okruglom stolu. Pula i Brazil već niz godina njeguju suradnju te se iznova pronalaze novi segmenti koji se mogu ojačati. Upravo tome služe Brazilski dani u Puli koji su bogatog programa i svi dostupni javnosti.

„Drago mi je što je Pula domaćin ove manifestacije, sljedeće godine jubilarne. Vidimo dobre odnose i suradnju ostvarenu s Brazilom i želja nam je, isto tako, nastaviti razvijati kvalitetne odnose i sa drugim zemljama u bližem i širem okruženju. Gotovo da i nema zemlje u kojoj ne živi neki naš građanin.“, kazao je Zoričić.

Činjenica je da imamo više dodirnih točaka s Brazilom od kojih je većini, zasigurno, najbliži nogomet. No Brazil je, nastavlja gradonačelnik Pule, puno više od toga – bogata i slojevita zemlja, kao što je i Grad Pula višeslojan povijesni grad.

„Ono što smatram bitnim navesti je da kultura i obrazovanje spajaju ljude u različitosti. Danas ovdje imamo učenike koji će sutra razmišljati o nastavku svog obrazovnog puta, možda i u Brazil, grad São Paulo koji, primjera radi, ima oko 40 tisuća studenata. Unazad neko vrijeme pokrenule su se aktivnosti koje bi u budućnosti trebale omogućiti razmjenu učenika iz Pule i Brazila. Na tome će se zasigurno aktivno nastaviti raditi na puno načina i kanala komunikacije i bit će to još jedan novi početak zapažene suradnje.“, naveo je Zoričić.

Zadovoljstvo manifestacijom iskazali su i ostali sudionici okruglog stola.   U zajedničkim stavovima i sinergiji nastavit će se jačati odnosi i ponuditi nove ideje koje će dodatno zbližiti Brazil i Hrvatsku, Grad Pulu.