U godini čitanja u Puli otvorena prva knjižara za djecu u Istri

PODIJELI
05 / 11 / 2021

Prva specijalizirana knjižara za djecu u Istri otvorena je u petak, 5. studenoga 2021. godine u prostorima Kluba-knjižare Giardini 2 u Puli koja je nastala iz težnje organizatora pulskog Sajma knjige i Monte Librića da u godini čitanja najveću pažnju posvete upravo literaturi za najmlađe.

Novouređeni prostor knjižare Giardini 2 sada čini najveći asortiman uz gotovo tri tisuće naslova velikih nakladničkih kuća, ali i manjih, zanimljivih izdavačkih pothvata, a dječja knjižara uz recentne naslove i dječje klasike nudi i kvalitetan izbor stručne i edukativne literature za roditelje, pedagoge, psihologe i učitelje.

"U godini čitanja Festival dječje knjige Monte Librić posvetio je cijeli mjesec dječjoj knjizi jer ne smijemo dopustiti da oni koji knjigu tek trebaju prigrliti i zavoljeti s njom izgube fizički kontakt. Zato ne mislimo da riskiramo posjećenost u ovim 'zatvorenim' vremenima i uz sve mjere covid-opreza s radošću ćemo dočekati svakog gosta", rekla je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković. Istaknula je kako je otvaranje knjižare zapravo i svojevrsna uvertira u ovogodišnji 27. Sa(n)jam knjige u Istri, ali i ekstenzija 14. Festivala dječje knjige Monte Librić, koji će se umjesto u uobičajenom proljetnom terminu održati u hibridnoj formi u sklopu Sajma, od 22. do 27. studenoga.

Mnoštvo knjiga za djecu zavladat će Pulom na dva mjesta - u knjižari i na Sajmu, no programi se, prema preporuci Stožera civilne zaštite, ipak neće održavati uživo. Stoga će biti adaptirani u online formatu i prikazivat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije, a putem platforme Vimeo bit će dostupni i svim zainteresiranim školama.

Svoja recentna djela, kako je danas rečeno, najmlađima će predstaviti Ante Tomić, Tomislav Torjanac, Anita Smolčić, Hana Lukas Midžić, Ljerka Rebrović, Ivana Pipal, Dominik Vuković i Zoran Ferić. Susreti su snimljeni u igrano-narativno-animiranoj video-formi, a nastali su u suradnji s redateljem, Tomislavom Fiketom i glumcima Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka koji su pod mentorstvom svojih profesora Hrvoja Seršića i Nenada Pavlovića izvodili lutkarske etide. Program čine i stream prijenosi "Priča za laku noć" te talijanski dio programa "Più che una storia".

"Čin otvorenja jedne knjižare i to knjižare za djecu, najbolji je uvod u Sajam kakav želimo raditi - intiman, okrenut istinskim čitateljima. Sajam je i počeo iz jedne male knjižare, a čitanje je intiman čin te iako festivali veliku pozornost daju knjizi, njezinim autorima i čine puno u promociji knjige, čitatelj se postaje na ovakvim mjestima", poručila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Novootvorena dječja knjižara u cijelosti će ispratiti ovogodišnju sajamsku priču te će biti otvorena do 28. studenoga a oponašat će i sajamski model prodaje knjiga uz popust od 20 do 70 posto.