Predstavnici Kluba 119. brigade HV gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću uručili monografiju "119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995.".

PODIJELI
20 / 10 / 2021

Predstavnici veteranske udruge „Klub 119. brigade HV“ predsjednik Roberto Fabris  i urednik monografije Davor Gregorović u srijedu, 20. listopada 2021. godine u prostorijama Komunalne palače uručili su gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću monografiju "119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995." na hrvatskom i talijanskom jeziku, objavljene u rujnu ove godine u povodu 30. obljetnice osnutka ove istarske ratne postrojbe.

„U Domovinskom ratu 119. brigada Hrvatske vojske napravila je važan korak jer je sačuvati Domovinu najsvetiji zadatak. Kao gradonačelnik i kao građanin Pule zaista sam ponosan na vas i na vaš ratni put. Drago mi je da je autor monografije profesor Darko Dukovski sa svojim znanstvenim pristupom, a nemjerljiv je i vaš višegodišnji angažman u pripremi i realizaciji monografije i hvala vam na tome“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Urednik monografije umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović istaknuo je kako su ovim istraživanjem zabilježili, opisali i objasnili povijesne trenutke u životu pripadnika 119. brigade HV tijekom Domovinskog rata. Objasnili i interpretirali događaje i procese koji nisu ostali zabilježeni, a još manje objašnjeni u kontekstu ratnih zbivanja u Hrvatskoj i Istri. Kultura sjećanja u društvu aktualizira se kroz komunikacijske i identifikacijske procese. Stoga i ova monografija, komunicirajući s veteranskom populacijom i svekolikom istarskom javnosti, predstavlja formu kulture sjećanja svojevrsni „ratni memento istarski“.

Monografija je napisana na ponos svih sudionika Domovinskog rata, koji su napustili svoje sigurne, ničim ugrožene domove te odlazili na ličko i druga bojišta hrvatskog ratišta, udaljena stotine kilometara.

Autor monografije je dr. sc. Darko Dukovski, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, autori predgovora su general pukovnik Marijan Mareković i general bojnik Jozo Miličević, zapovjednici legendarne 1. gardijske brigade HV „Tigrovi“, a recenzenti su dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest, te prof. dr. sc. Damir Agičić sveučilišni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prevoditeljica knjige na talijanski jezik je Tamara Petrović Turković, sveučilišni specijalist philologije.

Monografija će se, osim razvojačenim pripadnicima brigade, podijeliti lokalnoj samoupravi, školama, knjižnicama i muzejima i neće biti u prodaji, a posvećena je tisućama samozatajnih pojedinaca i članovima njihovih obitelji koji su kao mobilizirani vojni obveznici sudjelovali u ratnim operacijama, svim poginulima i oboljelima, kao povijesni trag o ratnim zbivanjima te sjećanje na dane zajedništva, ponosa i slave.

Grad Pula omogućit će distribuciju Monografije putem Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade u sve pulske osnovne škole.

Kroz 119. brigadu HV prošlo je 6500 građana Istre, sedam pripadnika je poginulo, 40 ranjeno i četrdesetak oboljelo. Na svom ratnom putu brigada nije ostavila ni jednu mrlju te je borbeno djelovala svjedočeći vrijednosti kojima se ponose njihove obitelji i zavičaj.